Det här var första gången som David Batra blev tillfrågad, och det kändes självklart att tacka ja, berättar han.
– Jag fick ett sms från Eva Beckman, en av cheferna på SVT, som skrev "jag har en lite speciell fråga". Tidigare har ju SVT skickat mig till Sibirien och fått mig att dricka kokiss i Indien, så jag blev lite orolig. Men det här känns som ett mer trivsamt uppdrag, säger han.
Batra är en riktig julentusiast. Julen är hans favorithögtid, och inspirationen till sitt tv-uppdrag hämtar han från tv-jularnas verklige nestor Arne Weise, som med några få undantag hälsade tittarna god jul mellan 1972 och 2002.
– Jag växte upp med honom som barn och hörde hans trygga stämma. Det är ändå min favorit. Jag tänker att det här ska bli ganska traditionellt. Jag har till och med lyckats tjata fram Arnes gamla fåtölj från förråden, så det är min plan.
"Får väl försöka träna"
TT: Vad betyder en traditionell tv-jul annars?
– Det betyder att det inte kommer att vara några nya och crazy grepp. Man ska känna igen sig. Allvar har hängt över oss hela den här hösten och med alla hemska saker som händer i världen blir det kanske ännu viktigare med traditioner och en viss form av trygghet att falla tillbaka på.
En viss nerv finns där också.
– Det känns lite pirrigt, det är ju många miljoner som tittar, säger han.
TT: Hur förbereder du dig inför momentet att tända ljuset?
– Nervositet har ju en dålig inverkan på finmotoriken, så att jag får väl försöka träna helt enkelt.
"Som allra roligast"
Julvärden har en lång tradition i SVT. Först ut var Bengt Feldreich som höll tv-tittarna sällskap under en rad julaftnar mellan 1959 och 1971. Sedan 2003 går uppdraget till en ny julvärd varje år.
När det gäller årets val framhåller programdirektör Eva Beckman David Batras humor tillsammans med hans förmåga att lära tittarna nya saker.
– Han står för modern folkbildning när den är som allra roligast. David må vara världens sämsta indier men han kommer att bli en fantastisk julvärd, säger Beckman vid SVT:s presentation.