Karen Blixen drömroll för Connie Nielsen

Säg Karen Blixen och de flesta tänker på filmen "Mitt Afrika" med Meryl Streep i huvudrollen. Men det var bara halva sanningen. Nu kommer fortsättningen i den danska TV-serien "Drömmaren" på Viaplay. –"Mitt Afrika" var oerhört romantiserad. Sen kom filmen "Pakten", som gav en mörkare bild. Vi landar någonstans i mitten, säger Connie Nielsen.

Connie Nielsen som Karen Blixen i tv-serien "Drömmaren".

Connie Nielsen som Karen Blixen i tv-serien "Drömmaren".

Foto: Foto: Aske Alexander Foss/Viaplay.

Tv2022-09-17 10:01

Connie Nielsen gör intervjun via Zoom från Köpenhamn. Hon bor egentligen sedan många år strax utanför San Francisco, men har de senaste åren tillbringat mycket tid i den danska huvudstaden.

Inte minst tack vare produktionen av "Drömmaren – Karen Blixens liv blir till" – där den danska skådespelerskan inte bara har huvudrollen, serien var också hennes idé. Hon har varit med och jobbat med manuset och även varit exekutiv producent.

– Ja, det blev lite mycket jobb ibland, säger hon och skrattar.

– Det är ett drömprojekt och en drömkaraktär. Det är en fantastisk historia som är sann och som kanske kan inspirera många som mitt i livet känner att de inte har kommit dit de vill och att de vill göra något nytt.

Enorm betydelse

Serien "Drömmaren – Karen Blixens liv blir till" har premiär på Viaplay den 18 september.

Den danska författaren Karen Blixen drev en farm i Kenya i många år innan hon återvänder till hemlandet 1931. Boken "Den afrikanska farmen", om tillvaron i Afrika gjorde henne berömd. Men hon nådde till en början större framgångar med sina böcker i USA än i Danmark, där hon förblev omstridd.

Blixen avled 1962, tre år innan Connie Nielsen föddes.

– Hon har funnits med under hela mitt liv. Hon är en del av den kultur jag har vuxit upp med. Visst är det så att "Mitt Afrika" har haft en enorm betydelse för bilden av henne runtom i världen, men vi vill fortsätta och komplettera.

"Drömmaren – Karen Blixens liv blir till" kan sägas vara en fortsättning på "Mitt Afrika". Blixen kommer hem till Danmark, är fattig och ses över axeln av omgivningen. Hon börjar skriva, vilket omsider leder till att hon får ett genombrott som författare.

– Jag gjorde väldigt mycket research, inte minst genom att läsa mängder av de brev som hon skrev. Jag lärde mig mycket, jag visste till exempel inte att hon hade försökt att ta livet av sig. Jag tror att serien kommer ge många en ny bild av henne.

Feministpionjär

Det är en skildring av en kvinna som blir stark och står upp för sig själv. Connie Nielsen ser henne som en feministpionjär.

– Hon sa aldrig att hon var feminist, men det var hon. Min producent säger att för fem år sedan hade den här serien inte kunnat göras. Då var det svårare att få göra berättelser om starka kvinnor.

Att filma i Danmark för första gången på många år var en positiv upplevelse för Connie Nielsen, och hon skulle gärna göra det mer. Men just nu finns inga sådana planer.

Hon har nyss avslutat ett jobb i England och ska snart filma i USA igen. San Francisco är och förblir hennes hem.

– Mina barn går i skolan där, men vi besöker Danmark ofta. Vi var här nu hela sommaren.

Det var ett drömprojekt för Connie Nielsen att göra en tv-serie om Karen Blixen. Arkivbild.
Det var ett drömprojekt för Connie Nielsen att göra en tv-serie om Karen Blixen. Arkivbild.
Fakta: Connie Nielsen

Ålder: 57 år.

Född: Frederikshavn.

Familj: Två barn , det ena med Lars Ulrich (trummis i Metallica).

Bor: San Francisco.

Tidigare roller: Var med i "Gladiator" och har spelat med i flera DC Universe-filmer, bland annat "Wonder woman". Hyllades även för sin insats i "One hour photo" och har filmat med Susanne Bier i "Bröder" och Bille August i "Return to sender". På senare år har hon gjort mycket tv i serier som "Boss", "The following" och "The good wife".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!