Det är tuffa tider i TV4-huset. Flera program har försvunnit från tablån, bland annat har Pär Lernströms parallella programledarjobb i "Talang" lagts på is. Men han tror att just "Idol" kommer att stå sig.
– Jag tror att man tycker om historien om unga människor som har en dröm om att få göra det de älskar. Att följa med på den resan kommer alltid att vara intressant, säger Lernström på en pressträff inför årets första finalvecka.
Anders Bagge i juryn tror också att "Idol" har en framtid. Dels för att programmet "fyller mycket sändningstid", men kanske främst för att det spelar en viktig roll i Musiksverige.
– Det är ett program som tar till vara på unga människor som vill sjunga. Det finns något fint med det och det skulle bli ett stort hål om det försvann. Att söka till "Idol" är en viktig språngbräda för många unga ute i landet, säger han.
Yngre än programmet
Årets deltagare beskrivs av både jury och programledare som ett gäng med lägre medelålder och högre ambitionsnivå än tidigare.
17-åriga Saga Ludvigsson från Örby i Västergötland växte upp med "Idol". Att tillhöra de utvalda finalisterna är en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag vill verkligen utvecklas och "Idol" är ett av de bättre ställena att söka till. Jag vill göra min egen musik och sprida glädje och sedan brinner jag också väldigt mycket för barn med diagnoser, säger hon.
Saga Ludvigsson, som helst av allt sjunger poppig country, går industritekniska programmet där hemma. Nu trivs hon bra med att ta en paus från gymnasiet och att hänga med det andra idolerna i Stockholm.
– Jag hade inte förväntat mig att jag skulle komma så här nära de andra deltagarna. Vi är som en stor familj och man kommer så nära varandra på så kort tid. Jag hade väntat mig att det skulle vara mera taggarna utåt, säger hon.
"En stark vilja"
Även 19-årige Isak Uddström har växt upp med "Idol". Han tycker att det känns overkligt att han nu är en del av programmet.
– Det är så himla surrealistiskt. Jag har sett det så många gånger, med den här dagen och alla moment, och så nu är man med i det själv.
Isak Uddström har sjungit så länge han kan minnas och började stå på scenen när han var i nioårsåldern. Han skriver egna låtar och siktet är inställt på en artistkarriär liknande den som Veronica Maggio har.
Han tror att juryn och tittarna kan ha tilltalats av hans målmedvetenhet när de skickade honom vidare i tävlingen.
– Jag har en stark vilja och jag har ett tydligt mål att bli artist och det kanske har med det att göra, säger Isak Uddström.
Flickvännen sökte
Jordan Rawling, 24, kommer från Belfast i Nordirland och hamnade i programmet mest av en slump efter att hans svenska flickvän skickat in en ansökan åt honom.
– Jag hade aldrig ens hört talas om svenska "Idol", men nu älskar jag det. Det är ett fantastiskt äventyr och jag har lärt mig mycket, säger han på engelska.
Jordan Rawling sjunger helst sina egenskrivna låtar, mest ballader. Precis som sin förebild Ed Sheeran började han sin artistbana med att sjunga på gator och torg.
Men vad händer om han måste sjunga på svenska i programmet?
– Då är jag helt körd. Den veckan får jag jobba extra hårt och jag hoppas att jag slipper, säger Rawling och skrattar.