"Mitt största handikapp är min tondövhet"

Aron Andersson har deltagit i Paralympics, blivit den första i rullstol att bestiga Kebnekaise och genomfört en svensk klassiker. Nu tar han sig an en annan typ av svensk klassiker, nämligen TV4:s långkörare "Let's dance".

Alla årets deltagare i "Let's dance.

Alla årets deltagare i "Let's dance.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tv2022-03-15 17:57

– Jag är ju vältränad och har bra fysiska förutsättningar, men jag är noll musikalisk. Min kompis brukar säga att mitt största handikapp är min tondövhet – inte att jag sitter i rullstol, säger han.

Aron Andersson blir först ut i "Let's dance"-historien att dansa i rullstol. Han och danspartnern Jasmine Takács har funderat en hel del kring hur de ska hotta upp sin dans.

– Eftersom mitt fotarbete är obefintligt försöker vi hitta andra sätt att göra det på och få till en rolig show. I vissa danser blir det mest att jag bara åker med i Yasmines steg och det blir ju inte så kul. Så vi försöker hitta lite tricks som vi kan använda.

Duon har dock märkt att en del tricks varit för avancerade, eftersom det slutat med blodvite i träningslokalen.

– Jag har jättedåligt samvete för att jag har råkat knocka Jasmine så hon trodde att hennes näsa var bruten. Jag har redan vält ett antal gånger när vi skulle träna på cha-chan som vi ska göra på lördag.

Jasmine Takács fyller i:

– Det gäller att överkomma rädslan och bara köra.

Personlig utveckling

Mouna Esmaeilzadeh Ingerslev är för tittarna mest känd som Doktor Mouna, hjärnforskaren som synts i bland annat "Svenska powerkvinnor". Hon berättar att hon driver ett tiotal företag och ser sin medverkan i dansprogrammet som personlig utveckling.

– Jag har alltid gjort saker som är utanför mig själv, för något större, för att rädda världen. Och det här gör jag av egoistiska skäl, för att jag tycker det är kul. "Let's dance" ser jag som en inre resa.

TT: Hoppas du på att bli utröstad tidigt så att du kan ägna dig åt företagandet?

– Mina kollegor hoppas nog det. Men nej, jag hoppas att vi håller oss kvar så länge som möjligt. Jag har fantastiska kollegor som täcker upp för allt. Vi ska anställa tusen personer på tre år men jag litar på dem.

Som forskare ser hon på dans ur ett friskhetsperspektiv, även om hon själv inte haft tid att ägna sig åt det i någon större utsträckning.

– Jag är lat och har aldrig tränat egentligen. Jag har dåliga förutsättningar: kasst flås, dålig styrka och hållning. Jag har pratat om lyckohormoner och vad som händer i hjärnan när man dansar och nu får jag faktiskt praktisera det. Ändå hade jag inte förstått vilken enormt kraftfull drog det faktiskt är, säger hon.

"Vill vara härlig"

Henrik Fexéus är känd som illusionist och psykologisk manipulatör. Han har skrivit böcker som "Konsten att läsa tankar", "Alla får ligga" och nu senast en deckarserie tillsammans med Camilla Läckberg. Han har inte varit rädd för att kasta sig ut, men nu erkänner han att dansa är något av det läskigaste han har gjort.

– Jag blir helt låst. Jag har alltid varit rädd att ge mig ut på ett dansgolv och det har att göra med saker som hände när jag var liten, att jag blev mobbad. Då får man tankar om att man ska vara duktig och proffsig och inte släppa loss i onödan. Jag vill ju vara härlig men det är någonting långt bak i hjärnan som säger nej.

TT: Tror du att du kan manipulera juryn till att ge dig höga poäng?

– Jag har tänkt ganska länge på hur jag ska kunna manipulera juryns tankar och kommer fram till att det enklaste sättet att göra det på är att dansa väldigt, väldigt bra.

Programledare är återigen Petra Mede och David Lindgren, som gjorde debut i rollerna i fjol.

– Nu har vi till vår stora glädje publik för första gången, vilket gör det roligare, men det krävs en helt annan tajming. Med publik i direktsändning så kan det hända vad som helst, säger Petra Mede.

TT: Hur kommer deltagarna att klara sig tror du?

– Det är svårt att säga, ibland visar sig en personlighet efter fyra–fem gånger. Lisa Ajax är otroligt energisk, full av energi. Sedan har vi Mia Parnevik som är så älskvärd. Man ska gå genom rutan, och det gör hon väldigt bra. Och jag tror att vi får lära känna Marie Mandelmann på ett annat sätt, hon har en stark egen vilja.

Fakta: Årets deltagare

Marie Mandelmann, tv-personlighet

Aron Anderson, äventyrare

Eric Saade, artist

Doktor Mouna, hjärnforskare och tv-personlighet

Lisa Ajax, artist

Filip Dikmen, komiker

Henrik Fexeus, manipulatör, illusionist och författare

Cecilia von der Esch (tidigare Forss), skådespelare

Markus Granseth, programledare

Mia Parnevik, tv-personlighet


Fakta: Juryns Tony Irving om deltagarnas utmaningar

Mouna Esmaeilzadeh Ingerslev (Dr Mouna):

Jag tror att hon aldrig har tränat en dag i sitt liv. Att hon ska vara fysisk nu tror jag kommer att bli jobbigt för henne, säger Tony Irving.

Henrik Fexeus:

Jag har en känsla att Henrik Fexeus är väldigt mycket i sin hjärna. Han måste slutar vara i sin egen och alla andras hjärnor och vara i sin kropp i stället, säger Tony Irving.

Mia Parnevik

Mia är allas mamma. Det är dags för henne att slå av den knappen och börja fokusera på sig själv, säger Tony Irving.

Eric Saade:

Eric har fantastiska förutsättningar för dans, men han är inte van vid att vara två – han är van vid att vara den ensamma stjärnan. Nu blir det upp till bevis om han klarar av det som en duo, säger Tony Irving.

Aron Anderson:

Jag tror att Aron kommer att chocka, han har bäst förutsättningar av alla. Han har kroppsstyrkan, överkroppsrörelsen och är van att slänga sig in i obekväma idrotter hela tiden: Skidåkning, hoppa ur flygplan, dykning. Och det finns en etablerad form för hur vi bedömer rullstolsdans så vi tror att Aron har väldigt starka förutsättningar, säger Tony Irving.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!