Nostalgifest när SVT hyllar musikvideon

När musikkanalen MTV sände sitt första program 1981 öppnades ett nytt fönster mot världen för musikintresserade människor. I höst uppmärksammar SVT 40-årsjubileumet tillsammans med en rad stora artister i "Save tonight ‒ svenska hits från videoeran".

Josefin Jinder är en av programledarna för "Save tonight – svenska hits från videoeran". Arkivbild.

Josefin Jinder är en av programledarna för "Save tonight – svenska hits från videoeran". Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson / TT

Tv2021-08-24 07:04

Musikvideon som konstform står i centrum, och nostalgimätaren slår i taket, när dåtida och nutida stjärnartister möts i musiken i "Save tonight". Bland annat kommer bandet Amason och Eva Dahlgren att framföra den sistnämndas "Vem tänder stjärnorna", och det är en hitlåt vars musikvideo ligger en av kvällens programledare särskilt varmt om hjärtat.

För i samma veva som Eva Dahlgren belönades med en Grammis för "Vem tänder stjärnorna" klev Peter Siepen in genom dörrarna på ZTV. Den nystartade svenska tv-kanalen var så långt ifrån det välkammade tilltalet på SVT det gick att komma, och för Siepen och hans programledarkollegor fanns inga regler för vad som fick ske i rutan.

‒ På den tiden var man var ju wannabe-modell, programledare, go go-dansare, strippa ‒ allting där du fick största möjliga visuella genomslag, säger Peter Siepen, som också syntes i musikvideor med artister som Leila K och tyska eurodancegruppen U96.

Tajta byxor

Tillsammans med Josefine Jinder och Per Sinding-Larsen, och "husbanden" Amason och Rebecca & Fiona, ska Peter Siepen lotsa tittarna genom den svenska musikvideohistorien i "Save tonight". Utöver liveframträdanden bjuds det också på djupdykningar i tv-arkivet och intervjuer.

Även om musikvideon lever vidare i dag så kan det vara svårt för en yngre generation att förstå exakt vilken genomslagskraft den hade förr, och vilka makthavare musikvideokanalerna i tv var, enligt Siepen.

Alla såg samma video samtidigt, och följderna nästa dag var ofta påtagliga.

‒ Jag var fascinerad av gruppen Milli Vanillis stil, som var tajta cykelbyxor och motorcykeljackor med stora bälten. Jag hoppade på det där direkt och minns att jag gjorde mig själv till allmänt åtlöje när jag gick runt klädd så där i Stockholm, säger han.

Idé trumfar budget

Programmets titel "Save tonight" anspelar på Eagle-Eye Cherrys hitlåt med samma namn, från 1997.

Den tillhörande videon är en av Peter Siepens favoriter, och enligt honom ett bevis på att det inte behövs påkostade produktioner à la Madonna för att få till en effektiv musikvideo.

Det räcker med att filma Eagle-Eye Cherry när han iklär sig flera roller under en dag på Skånegatan på Södermalm i Stockholm.

‒ En sådan grej som att springa runt på en hipstergata på Söder tio år innan det fanns några hipsters kan vara bra nog, säger Peter Siepen.

"Save tonight ‒ svenska hits från musikvideoeran" sänds i SVT1 den 25 september.

Peter Siepen har själv synts i olika musikvideor och också jobbat som programledare för ZTV. Pressbild.
Peter Siepen har själv synts i olika musikvideor och också jobbat som programledare för ZTV. Pressbild.
Fakta: Siepens favoriter

Här är Peter Siepens favoriter i den svenska musikvideohistorien:

Eva Dahlgren: "Vem tänder stjärnorna".

"Den är lite svår och svartvit och Eva Dahlgren och Stellan Skarsgård springer runt och myser på en strand, med cigg konstant i munnen. Jag skulle hellre vilja ställa frågan vem släcker ciggen? Ha ha."

Eagle-Eye Cherry: "Save tonight".

"Det är en rolig story med bra utförande. Det behöver inte vara något avancerat, i vissa fall räcker det med en bra idé och en bra miljö, en bra låt och en bra artist."

Dr Alban: "Sing hallelujah".

"Jag spelar Dr Albans låtar mycket när jag dj:ar, och 'Sing hallelujah', när han är i Miami och de har satt honom i tajta lacktrikåer och han åker runt på ett släp och gungar, har inte bara en bra video. Det är också en fantastisk låt som drar i gång vilket party som helst."

Stakka Bo: "Here we go".

"Det var en tydlig indikation på hur duktig Johan Renck är som regissör. Nu gör han ju 'Chernobyl' och andra sjukt grymma produktioner, och det här kan sägas vara startskottet på hans regissörskarriär."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!