Ny dokumentärserie följer Sanna Marin

Som 34-åring blev socialdemokraten Sanna Marin Finlands yngsta statsminister någonsin och vid sin sida hade hon ett kabinett med fem kvinnliga medarbetare. Nu skildras deras arbete i en ny dokumentärserie på HBO Max.

En ny dokumentärserie på HBO Max följer Sanna Marin och hennes kvinnliga medarbetare. Arkivbild.

En ny dokumentärserie på HBO Max följer Sanna Marin och hennes kvinnliga medarbetare. Arkivbild.

Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Tv2023-04-24 11:49

"First five" blir strömningsjättens första finska dokumentärserie och handlar bland annat om makt och feminism, enligt ett pressmeddelande. Nästan omedelbart efter Sanna Marins tillträde som statsminister ställdes hon och hennes medarbetare inför coronapandemin. När den ebbade ut skulle de i stället hantera Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Enligt pressmeddelandet följer serien i tre avsnitt kvinnorna som parallellt med det politiska arbetet även får barn och lever sina privata liv.

Efter valförlusten i början av april meddelade Sanna Marin att hon avgår som partiledare för de finska Socialdemokraterna men att hon sitter kvar i riksdagen.

"First Five" är producerad av Fremantlemedia Finland Oy och är regisserad av Mia Halma. Serien ska visas i Europa och USA och har premiär i början av sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!