När Adam Price började skriva manuset hade inte en tanke på att det var en ny säsong av "Borgen" han filade på. Han ville skriva en spännande politisk thriller vars konflikt matades av relationerna, och inte minst de starka känslorna, mellan Danmark och Grönland.
– Sedan när vi läste de första versionerna av manuset såg jag att det hade alla de välkända miljöerna, det var utrikesministeriet, Borgen, journalister. Jag kände bara "my god, detta är ju 'Borgen'. Varför gör vi inte 'Borgen'?, säger han genom ett Zoom-fönster.
Sagt och gjort. En ny oljefyndighet på Grönland blir startskottet för dramatiken. Grönländarna skruvar upp tonläget gentemot den gamla kolonialmakten Danmark. Fyndet får också stormakterna att flockas och de geopolitiska spänningarna landar i knäet på den danska utrikesministern – ingen mindre än Birgitte Nyborg.
I tre hyllade säsonger av "Borgen", som sändes mellan 2010 och 2012, fick man följa den unga Birgitte Nyborgs oväntade utnämning till den första kvinnliga danska statsministern, hyllad för sitt patos. Så småningom kraschade privatlivet men Nyborg blev en slipad maktspelare.
"Lämna henne i fred"
I "Borgen – riket, makten och äran", som görs tillgänglig på Netflix den 14 april och regisseras av bland andra Per Fly, är Birgitte Nyborg i 50-årsåldern med vuxna barn.
Mognare, absolut, men kanske också mer makthungrig och samtidigt mer sårbar.
– När folk har frågat om det inte ska bli mer av "Borgen" har jag alltid känt nej, lämna henne ifred. Hon klarade sig bra. Det kändes vanhelgande, säger Sidse Babett Knudsen genom samma Zoom-fönster som Adam Price.
Men samtidigt. Om det ändå skulle dyka upp en möjlighet ville hon inte vara den som stod i vägen.
– Jag var verkligen superrädd. Men det blev en sådan stor glädje och verkligen intressant. Hon var enkel att hitta tillbaka till men det blev ändå så annorlunda.
TT: Du har spelat en politiker länge, har du någonsin funderat på att göra det på riktigt? Sånt händer ju.
– Ha, det finns inget jag skulle vilja mindre än att leda mitt land, säger Sidse Babett Knudsen.
Adam Price bryter in:
– Fast om du skulle bli vald så kan du ringa mig, så skriver jag dina tal.
– Ja, i så fall så kan jag tänka mig att ställa upp, säger Sidse Babett Knudsen.
Surrealistisk tajmning
Seriens tajmning är surrealistisk, minst sagt. När manuset skrevs för två år sedan låg kriget i Ukraina förstås långt borta. Ändå nämns "krisen mellan Ryssland och Ukraina" redan i första avsnittet (det är konflikten på Krim 2014 som avses) och handlingen kretsar kring skumma ryssar, spänningar kring oljan och militariserade områden i Arktis.
– Vi har ofta blivit beskyllda för att titta in i en kristallkula. I den första säsongen hade vi ren tur som lanserade den "första kvinnliga statsministern" i Danmark. Tre månader senare blev Helle Thorning-Schmidt den första kvinnliga statsministern på riktigt, säger Adam Price och fortsätter:
– Den här gången har vi haft tur, och världen otur, med den här nya förfärliga konflikten i Ukraina. Världen är en väldigt mörk plats, vi vill det bästa men vi hamnar alltid i det värsta. Och om det verkligen skulle hittas olja i Arktis skulle ju USA, Kina och Ryssland dyka upp direkt.