– Jag har fått covid, men mår under omständigheterna bra, säger Pär Lernström.
Han skulle ha lett galan knappt ett år efter det att hans egen pappa gick bort i cancer.
– Jag fick veta att han dött bara timmar innan jag skulle stå på scen och leda en av de direktsända semifinalerna i "Talang".
Pär Lernström pratade med sina syskon och bestämde sig för att genomföra sändningen. Sent på natten tog han en taxi från Stockholm till hemstaden Strängnäs.
– Pappa gick bort i stillhet i sitt hem, omgiven av flera närstående.
"Vår tids folksjukdom"
Pär Lernströms pappa insjuknade 2019 i lungsäckscancer, vilket är en svår form av cancer. Frågan var inte om han skulle dö, utan när han skulle göra det.
– Jag hade ingen direkt kontakt med pappa i vuxen ålder, men vi hittade tillbaka lite till varandra på slutet, säger Pär Lernström.
Det var inte första gången som han kom kontakt med sjukdomen. Men det var första gången som han såg sjukdomens riktigt fula ansikte.
– Cancer är vår tids folksjukdom. Det går inte inte år utan att någon man känner drabbas.
Hoppet i fokus
Syfte med "Tillsammans mot cancer" är att värva fler månadsgivare till Cancerfonden. Tittarna kommer att få ta del av drabbades starka och svåra berättelser. Men i centrum står också hoppingivande nyheter om forskningens framsteg.
– Det har hänt så otroligt mycket inom forskningen. Chansen finns att vi inom en generation har utrotat sjukdomen, säger Pär Lernström.
Anna Brolin tackade ja på direkten när hon fick frågan om hon kunde hoppa in.
"Det en otroligt viktig kväll och jag vet själv hur viktig forskningen är. Min mamma överlevde cancer och utan viktiga framsteg i forskningen hade mamma kanske inte klarat sig", säger Anna Brolin i ett pressmeddelande, där hon också hoppas att Pär Lernström snart ska må bättre.
Alla kan göra skillnad
Forskningen har onekligen gjort stora framsteg. För 70 år sedan överlevde en av tre som fick ett cancerbesked, i dag är det i stället två av tre som klarar sig.
– Jag tror att det här kvällen verkligen kan få folk att förstå att deras bidrag på en hundralapp i månaden kan göra skillnad, säger Pär Lernström
Dessutom vet vi i dag mer om hur vi kan förhindra cancer. Vi vet att man inte ska röka, att det finns saker som man inte ska äta – och att asbest är farligt.
– Min pappa jobbade som snickare på 1980-talet, då användes asbest som vilket byggmaterial som helst. Vi vet inte vad som i framtiden kommer visa sig vara cancerframkallade, där är forskningen oerhört viktig.
"Tillsammans mot cancer" direktsänds från Grand Hotel i Stockholm den 10 januari.