Partiledarna ska grillas i "30 minuter"

Anders Holmberg fortsĂ€tter att frĂ„ga ut partiledare i "30 minuter". Den nya sĂ€songen drar i gĂ„ng i januari – och markerar starten för SVT:s bevakning av valrörelsen.

"30 minuter" med Anders Holmberg Ă„terkommer efter Ă„rsskiftet. Pressbild.

"30 minuter" med Anders Holmberg Ă„terkommer efter Ă„rsskiftet. Pressbild.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Tv2021-10-12 12:00

Anders Holmberg, en profilerad gÀst och 30 minuters djupdykning. Det har varit det vinnande konceptet för intervjuprogrammet som inte rÀds dÄlig stÀmning. Nu Àr det klart att det blir en fortsÀttning med start den 19 januari.

PÄ gÀstlistan stÄr de Ätta partiledarna, som en i taget ska bli utfrÄgade av Anders Holmberg.

– De kĂ€nns vĂ€ldigt taggade och sugna pĂ„ att gĂ„ in i valrörelsen sĂ„ det har varit lĂ€tt att fĂ„ med dem, sĂ€ger han till TT.

Hittar "skaven"

InnehÄllet i "30 minuter" kommer att kretsa kring politiken som partierna gÄr till val pÄ. Heta frÄgor lÀr bli kriminaliteten, klimatet, jobbskapande och integration.

Den största utmaningen för Anders Holmberg och hans redaktion, som ocksÄ bestÄr av Moa Golster och Lars Eisjö, blir att hitta Àmnen och frÄgestÀllningar som Àr tillrÀckligt spÀnnande för den breda allmÀnheten.

– Det finns nĂ€stan alltid nĂ„got att borra i nĂ€r det gĂ€ller toppolitiker. Men att hitta fram till de dĂ€r "skaven", det dĂ€r dilemmat, och sedan Ă„skĂ„dliggöra det sĂ„ att det blir begripligt, det Ă€r det svĂ„raste och nĂ„got som vi fortfarande kĂ€mpar med.

"Trygg med henne"

Eventuellt ovĂ€ntade utspel Ă€r dock inget som stressar. Med 25 Ă„rs erfarenhet av att programleda i direktsĂ€ndning Ă€r Anders Holmberg vĂ€l förberedd för det mesta som kan hĂ€nda. Debaclet mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD) i den senaste partiledardebatten beskriver Anders Holmberg som "spĂ€nnande och inte helt ovĂ€ntat".

Han kreddar ocksÄ sin parhÀst i debatten, Camilla Kvartoft.

– Vi har kĂ€nt varandra i 30 Ă„r och hon Ă€r en av de vassaste och smartaste personer jag kĂ€nner, som jag lĂ€r mig mycket av. Jag kĂ€nner mig alltid trygg med henne.

"FrÄgar tills jag fÄtt svar"

Men Anders Holmberg konstaterar att det Àr en förÀnderlig materia han arbetar med och att man hela tiden kan göra nya misstag.

– Man kan förbereda sig hur mycket som helst – man har gjort sin lĂ€xa, har bra frĂ„gor och sen sĂ„ kommer man till studion och dĂ„ upptĂ€cker man att oj, hĂ€r Ă€r en person som vill nĂ„got helt annat Ă€n vad jag vill med den hĂ€r intervjun. Det kan vara överraskande och frustrerande och lĂ€rorikt.

TT: Politiker har ofta vÀl inrepeterade svar och egna agendor, hur förhÄller du dig till det?

– Jag vet inte, jag funderar inte sĂ„ mycket pĂ„ det. Mitt mĂ„l Ă€r att vara sĂ„ lyssnande som möjligt sĂ„ att jag mĂ€rker om jag har fĂ„tt svar pĂ„ frĂ„gan jag stĂ€llde eller inte. Jag frĂ„gar tills jag har fĂ„tt svar.

TT: Tröttnar du aldrig pÄ att intervjua politiker?

– Det gör jag faktiskt inte, jag tycker sjĂ€lv att det Ă€r lite förvĂ„nande. Man skulle ju kunna bli en sĂ„dan som tjĂ€nar massor av pengar pĂ„ att lĂ€ra politiker hur de ska bemöta journalister. Men jag tröttnar inte, jag tycker att det Ă€r lika roligt varje gĂ„ng.

Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft under söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. "Hon Àr en av de vassaste och smartaste personer jag kÀnner", sÀger Anders Holmberg om sin kollega. Arkivbild.
Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft under söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. "Hon Àr en av de vassaste och smartaste personer jag kÀnner", sÀger Anders Holmberg om sin kollega. Arkivbild.
Anders Holmberg

Född: 3 februari 1971

Yrke: Journalist

Meriter: Arbetade 18 Är pÄ Sveriges Radio, bland annat som programledare för Studio Ett och Ekots lördagsintervju. PÄ SVT har han bland annat varit programledare för Aktuellt och Agenda.

Aktuell: En ny sÀsong av "30 minuter" drar i gÄng i januari.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!