Som en korsning av "Bäst i test" och "Dolda kameran". Så beskriver Pernilla Wahlgren SVT:s nya satsning "Komiker utan gränser", som dyker upp i rutan 16 september.
Under ledning av Robin Paulsson ska Wahlgren, Kristina Petrushina, Per Andersson och David Batra tävla mot varandra i att utföra olika pinsamma uppgifter på offentliga platser i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Tävlingarna handlar bland annat om att få flest kramar från främlingar – utan att be om dem.
– Det var faktiskt jättejobbigt. Det jobbigaste är nog när man ser på en människa man pratar med att de tycker att man är en obehaglig person och börjar backa, säger Pernilla Wahlgren vid SVT:s presentation av höstens program.
– I Danmark vet de inte vem jag är så då tänker de "den här tjejen är helt knäpp i huvudet" medan i Sverige blir det "herre gud, Pernilla Wahlgren har tappat det helt", fortsätter hon.
Mångkulturell frågesport
Ny humorsatsning är även "IFS – invandrare för svenskar" – en frågesport där tre tävlande svenskar utan invandrarbakgrund ska belägga olika påståenden från en mångkulturell tiomannapanel med sant eller falskt.
I panelen sitter bland andra Farah Abadi, Douglas "Dogge" León och Chang Frick.
– Det är verkligen en gott och blandat-påse. Vi har samlat karaktärer från alla hörn, säger komikern Ahmed Berhan, som är programledare.
Det kommer att bli högt i tak för skämt om olika kulturer och fördomar. Sådant kan vara kontroversiellt, men Ahmed Berhan tror att publiken främst kommer att se det som ett roligt program.
– Vi hade en så pass bra stämning på inspelningen och jag tror att tittarna kommer att sugas in i det. Om folk sedan känner för att diskutera, visst absolut, men det här är underhållning, säger han.
Batra i extremväder
Det blir mycket av David Batra på SVT framöver. Först utsätts han för socialt jobbiga situationer i "Komiker utan gränser". Sedan väntar ännu hårdare prövningar i "Hårt väder". I programserien reser den svenske komikern runt och besöker några av världens blåsigaste, varmaste, kallaste, torraste eller blötaste platser.
– Jag har alltid varit intresserad av hur människor kan hantera extrema situationer. Och vi kanske måste lära oss det här. Man kan ju hoppas att mänskligheten kan lösa klimatfrågan så gott det går, men det går inte att förneka att vädret blir mer och mer extremt, säger Batra.
I julhelgen återförenas det gamla Lorrygänget med Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Suzanne Reuter i dramakomediserien "Äntligen".
Dalle spelar död
I serien spelar Peter Dalle en man som somnar in och avlider fem dagar innan världen ska få veta att han är nästa Nobelpristagare i ekonomi. Hans gamla vänner vill ändå lägga beslag på priset och bestämmer sig för att mörka dödsfallet, bland annat genom att maskera sin döde vän i mössa och solglasögon.
– Det var extremt trevligt att jobba ihop. Det är några år sedan sist och det blir mycket skvaller mellan oss, säger Claes Månsson om återträffen.
Månsson uppskattar den sortens galghumor som serien bjuder på, berättar han.
– Den bästa humorn är den som tangerar det lite hemska. Det låter så pretentiöst att säga det, men det är en smärtpunkt. Det är den som gör det extra roligt. Man är ju inte dummare än att man förstår att livet tar slut och att jag är närmare slutet nu.
Att Peter Dalle inte har några repliker var skönt, skämtar Månsson.
– Tack och lov. Men han pratade väldigt väldigt mycket i pauserna och hade synpunkter.