Efter en skandal inom en fiktiv svensk kungafamilj förvisas 16-årige prins Wilhelm till den anrika internatskolan Hillerska, där även hans äldre släktingar har studerat. Men när prinsen börjar intressera sig för den flitige Simon, en externelev med en helt annan socioekonomisk bakgrund, börjar en dragkamp inombords.
Regissören Rojda Sekersöz beskriver "Young royals" som en serie om överklassens hederskultur.
– Det är det hela vår serie handlar om egentligen. Hela Wilhelms dilemma är om man får välja sitt eget liv eller inte – vem väljer åt en?
TT: Kan man säga att vår riktiga kungafamilj präglas av hederskultur?
– Ja, 100 procent. Det finns flera exempel på hur individer som har gift in sig i vårt kungahus blivit tvungna att underordna sig ett regelverk och en kultur för att just anseendet spelar så stor roll. Där deras individuella heder, eller anseende, underordnas familjens. De blir representanter för familjen, menar Sekersöz.
"Börjar ifrågasätta roller"
Monarkin är ett hett ämne på tv just nu. Brittiska "The crown" har tidigare lockat en storpublik och i början av året meddelade TV4 att de planerar en svensk version som följer Carl XVI Gustafs liv. Under 2021 har även SVT-serien "En kunglig affär" premiär, som handlar om den påstådda relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V under 1950-talet.
Rojda Sekersöz tror att boomen beror på att saker börjar röra på sig inom kungafamiljen – till exempel att både brittiska och svenska kungabarn har valt att gifta sig med "vanligt folk".
– Det är någonting som händer, att man kanske inte offentligt men internt börjar ifrågasätta roller och titlar, säger hon och fortsätter.
– Sedan är det naturligt och mänskligt att det blir mer intressant att spekulera kring någonting när det är så slutet. Hade det varit mer transparent hade det kanske inte varit lika smaskigt.
Omar Rudberg: Vi är "outsiders"
Edvin Ryding spelar prins Wilhelm, som trots en omgivning som talar varmt om skatteflykter och ärvda pengar intresserar sig för Simons idéer om klasskamp.
– Jag ville skildra Wilhelm, inte som sin titel utan som en människa. Det var lite det jag föll för när jag läste manus. Det finns så många lager hos honom, ibland blixtrar han till och blir skitarg. Han har aggressionsproblem, samtidigt har han en intim sida, säger Ryding.
Simon spelas av den tidigare FO&O-medlemmen Omar Rudberg, som debuterar som skådespelare. Han ser många likheter mellan sig själv och sin rollfigur.
– Vi är både lite "outsiders", särskilt när det kommer till skolan. Han är den ensamma killen, har några få vänner som han hänger med och gör sin grej. Han har det lite svårt när det kommer till det sociala eftersom folk inte ser honom på det sätt han vill bli sedd på. När jag gick i skolan var jag det svarta fåret, säger han och jämför med sin egen uppväxt i Kungsbacka i Halland.
– Jag och mamma var nog de enda utländska personerna. Det var bara rika där, även om det inte var i nivå med Hillerska och kungafamiljen, säger han.
Serien har premiär på Netflix den 1 juli i hela 190 länder, och regissören Rojda Sekersöz hoppas att publiken ska få sig en tankeställare när de tittar.
– Ibland tycker jag att vi har en lite väl positiv bild av hur vårt svenska samhälle ser ut. Det är inte bara en fet medelklass. Det finns folk som är väldigt privilegierade, en liten grupp, och det finns ojämlikheter i Sverige, klassmässigt. Och det påverkar människor, säger hon.