Skurkvarning för Peter Mullan

Om du behöver en skotte som ska spela skurk, då är Peter Mullan din man. Vi har sett honom som bad guy i bland annat "Top of the lake", "Ozark" och "Cursed". I nya serien "Payback" är det dags igen.

Den skotske skådespelaren och regissören Peter Mullan spelar en av huvudrollerna i tv-serien "Payback". Pressbild.

Den skotske skådespelaren och regissören Peter Mullan spelar en av huvudrollerna i tv-serien "Payback". Pressbild.

Foto: Britbox

Tv2023-11-12 08:43

– Jag letar inte efter de rollerna, men jag blir erbjuden dem. Och de är kul, säger Mullan till TT från London.

I "Payback" möter tv-tittarna Lexie (Morven Christie), som har ett till synes lugnt privatliv med man och barn. Men när maken en dag huggs ner på öppen gata tvingas Lexie inse att maken varit inblandad i mycket skumma affärer och hon måste nu konfrontera den lokale gangsterbossen Cal. Denne spelas av Peter Mullan.

– Jag har blivit anklagad ibland för att spela stereotypiska gangsterbossar, att det är lite grand samma rollfigurer. Och det är klart, ju längre man håller på i samma bransch, desto mer handlar det om upprepningar.

Stor förvåning

Mullan säger att det var med stor förvåning som han för några år sedan tog emot erbjudandet om en roll i komediserien "Mum".

– Jag ringde min agent och sade "vill de verkligen ha mig i det här?". Men det ville de. Och sådant där händer, när man minst anar det så kommer det ett erbjudande om något helt annorlunda. Jag hoppas att det kommer att hända oftare.

En av männen bakom "Payback" är Jed Mercurio, som efter serier som "Line of duty" och "The bodyguard" har blivit en av den brittiska tv-produktionens mest hajpade personer.

– Han var exekutiv producent och var inte så djupt involverad, men bara det att hans namn finns med garanterar kvalitet. Det finns en viss standard i de produktioner som han ligger bakom, säger Peter Mullan.

"Hoppas få pengar"

Mullan är inte bara skådespelare utan också regissör. Den mest kända av de filmer han har regisserat är "Magdalenasystrarna", som kom 2003. Det är en skarp och skakande film om hur unga irländska flickor spärrades in på ett sinnessjukhus som drevs av nunnor. Filmen vann en rad priser, bland annat Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Den senaste film han har regisserat var "Neds", som kom 2010. Även den blev rikligt belönad.

– Jag har idéer, jag hoppas få pengar för att kunna något mer, säger han.

Peter Mullan när han 2002 fick ta emot Guldlejonet på Venedigfestivalen ur den kinesiska skådespelaren Gong-Lis hand. Arkivbild.
Peter Mullan när han 2002 fick ta emot Guldlejonet på Venedigfestivalen ur den kinesiska skådespelaren Gong-Lis hand. Arkivbild.
Fakta: Peter Mullan

Ålder: 64 år.

Familj: Hustrun Robina Querushi, tre barn.

Bor: I England.

Yrke: Skådespelare, regissör.

Tidigare filmer/tv-serier: "Riff-raff", "Dödsleken", "Braveheart", "Trainspotting", "Jag heter Joe", "Children of men", "Boy A", "Red riding", "Neds", "Tyrannosaur", "Top of the lake", "Olive Kitteridge", "Hostiles", "Ozark", "Mum", "Westworld", "Cursed", "Den underjordiska järnvägen", "Maktens ringar".

Aktuell: I "Payback" som strömmas på Britbox från 15/11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om