Spelskandal blir tv-serie: "Häpnade över det"

En matchfixningsskandal skakade Idrottsverige för 30 år sedan. Nu kommer dramaserien om spelarna som överlistade Tipstjänst.
–Jag häpnade över att detta har hänt på riktigt, säger huvudrollsinnehavaren Björn Elgerd.

Bosse och hans kompisar lyckas överlista Tipstjänst i "Spelskandalen". Pressbild.

Bosse och hans kompisar lyckas överlista Tipstjänst i "Spelskandalen". Pressbild.

Foto: Maria Fäldt/SVT

Tv2022-09-10 05:15

Att svenska idrottsmän skulle låta sig mutas och medvetet förlora för att tjäna stora pengar på spel var något oerhört i folkhemmets Sverige i början av 90-talet.

Tidningen Expressens uppgifter i februari 1990 slog ner som en bomb.

Dramaserien "Spelskandalen", som har premiär i SVT på måndag, är baserad på historien som skakade Idrottssverige.

Killar från landet

Björn Elgerd och Edvin Bredefeldt gestaltar de speltokiga killarna Bosse och Josh från Norrbotten som kommer till Stockholm i början av 1990-talet och dras in i den halvkriminella spelvärlden.

– De är snälla killar från landet, men de är inga nybörjare i spelsvängen och det som är fint med rollerna är att de använder sig ju av att de ses som nybörjare från landet. Men de är riktigt grymma, säger Björn Elgerd och ler.

Det är en berättelse om ljusskygga individer och stora pengar i rullning. Flera bandy- och ishockeyklubbar pekades ut som inblandade i spelskandalen och spel med väldiga höga insatser på matcher med klubbarna kom in till Tipstjänst.

Men regissören Patrik Eklund och manusförfattaren Dennis Magnusson gör inget anspråk på att berätta sanningen. Serien är storspelaren Bosses berättelse och ingen dokumentär.

– Vi är supertydliga med det i serien. Det har hela tiden varit poängen. Nu är det den här unga killens historia vi ska berätta och nu får han prata till punkt, säger Dennis Magnusson.

Han tycker att "Spelskandalen" har en del att säga om Sverige även tre årtionden efter händelserna som utspelas i serien.

– Den naiviteten som finns i hur vi gärna i Sverige vill måla upp en bild om att vi inte har korruption, men så är det inte utan det förekommer korruption i Sverige precis som i Italien.

Inte kusiner från landet

Verklighetens Bosse heter Bosse Lundkvist och är nuförtiden sport- och speljournalist i Piteå. Han tycker att det är roligt att bli porträtterad i serien.

– Jag tycker att alla har gjort ett bra jobb. Sedan om det blir Kalle Anka eller ett jättefiasko, det vet man ju aldrig, säger Bosse Lundkvist till TT.

Han understryker också att han inte haft så mycket med serien att göra.

– Det är lite speciellt, men jag har inte legat sömnlös över det där eftersom det är baserat på ett manus. Det är många grejer som man hade kunnat dra hårt till sin spets, men som kanske SVT på grund av förtalsrisken inte vill gå in på.

I serien framställs Bosse och Josh, som i verkligheten heter något annat, som oskyldiga pojkar från landet. Men så var det inte, säger Bosse Lundkvist. De hade många kontakter inom spelvärlden.

– Det är regissören och manusförfattaren som vill göra oss till kusiner från landet. Men det får de gärna göra, säger han och skrattar.

Tidningen Expressen blev åtalad för förtal, men friades av tryckfrihetsjuryn och alla turerna kring spelskandalen reddes aldrig ut ordentligt. Så vad hände egentligen, vad var sanningen om spelskandalen?

– Det är ytterst få, ytterst få, som vet den absoluta sanningen om vad som har hänt. Men den kommer att komma ut på ett eller annat sätt, säger Bosse Lundkvist.

Fakta: Spelskandalen

I februari 1990 avslöjar tidningen Expressen en rad mystiska omständigheter kring spel med höga insatser på olika platser i landet på elitmatcher inom ishockey och bandy med Boden och Västra Frölunda respektive Boltic inblandade. Bland annat kommer en ung flicka in i en tobaksaffär i Falun och spelar för 345 000 kronor hos dåvarande Tipstjänst.

Expressen uppger att spelare i lagen har blivit mutade av en spelmaffia. Men många i Idrottssverige blir upprörda och spelarna blånekar.

I stället åtalar Justitiekanslern Expressens chefredaktör Bo Strömstedt för förtal av spelarna, men han frias i en uppmärksammad rättegång. Många år senare framträder en Bolticspelare anonymt i Nya Wermlands-Tidningen och medger att det var en spelskandal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!