"Tro mig, inget hade varit enklare än att ha en roman att luta sig mot, men tyvärr måste jag dementera", skriver Anna Croneman i en replik i Sydsvenskan.
Författarduon Ebervall och Samuelson skriver att de känner igen sina egna uttryck och idéer i serien och anser att SVT kan inte ha fått dem någon annanstans ifrån än deras bok. Som exempel nämner de att Haijbys advokat heter Örn i serien, ett namn de hittat på för boken.
"Att det var överståthållare Nothin som låg bakom Kurts inspärrning på Beckomberga är också en frukt av vårt arbete kombinerat med vår fantasi".
Känd fakta
I sitt svar på anklagelserna beskriver Anna Croneman några av de exempel som författarna nämner som tillfälligheter och allmänt kända faktauppgifter.
"Teorin att Herman Göring tog emot en medalj av kung Gustav V för att tyskarna hjälpte Hovet att 'ta hand om' Kurt Haijby lanserades av Samuelson själv i en tidningsintervju 2008. Det är alltså inte en framskriven fantasi unik för romanen, utan en teori lanserad av författarna själva i andra sammanhang än i romanen", skriver hon och lägger till:
"Notera att Braskered (seriens författare) inledde sitt arbete med den här historien ett decennium innan ”Ers majestäts olycklige Kurt” kom i tryck".
"Uppskattad roman"
Ebervall och Samuelson konstaterar att ingen från SVT kontaktat dem, ingen har frågat om man kunde använda deras bok som underlag för serien och de nämns inte heller i sluttexterna.
"Jag kan försäkra Lena Ebervall och Per E Samuelson att om berättelsen ”En kunglig affär” byggt på deras bok, hade vi inte bara bett om att få förvärva filmrättigheterna långt innan arbetet startade, vi hade naturligtvis också marknadsfört vår serie med hjälp av den av läsarna uppskattade romanen", skriver Anna Croneman.