"The wire" handlade om hur polisen i Baltimore utkämpar en ojämn kamp mot drogmaffia och andra kriminella. "We own this city" skiljer sig från föregångaren. Det är en verklighetsbaserad serie om hur en grupp poliser 2015 åkte dit för omfattande korruption och maktmissbruk.
– När vi gjorde ”The wire” hade kriget mot drogerna pågått i 30 år. Nu har det pågått i 50 år, säger David Simon.
– Man använder fängelsedomar till att kontrollera drogmissbrukarna, de fattiga, de som inte har några jobb, de som vi inte längre behöver. Den här vägen blir bara mörkare och mörkare. Vi började säga detta för 20 år sedan och vi gör det fortfarande.
Det är uppenbart att både Simon och Pelecanos ser mörkt på det som händer nu och på framtiden. Baltimore har aldrig varit så brottsdrabbat som i dag, förklarar David Simon.
– Polisen klarar inte av sitt jobb. Det går bara mer och mer utför.
"Finns inga jobb"
George Pelecanos anser att Baltimore i serien fungerar som en symbol för en mängd städer i USA, inte minst de som ligger på västkusten.
– Det finns inte längre några jobb för arbetarklassen, och ur detta kommer problemen, säger han.
I ”We own this city” hoppar handlingen mellan att skildra utredningen kring de korrumperade poliserna till att återvända tillbaka i tiden för att berätta ”varför”. Att bara berätta om "bad cops" hade varit alltför enkelt, menar upphovsmännen.
David Simon och George Pelecanos har valt att sätta fokus på Wayne Jenkins som från början är en idealistisk polis.
– Men han och många andra kommer ut från polisskolan och möter befäl som säger ”det ni lärde er var bullshit, det är så här man gör det”. Systemet saboterar sig självt. Det är en tragedi. Vad kunde det inte ha blivit, om de här unga poliserna hade fått leva upp till vad de hade lärt sig? säger David Simon.
"Säljer själva på gatan"
Han hävdar att problemen med poliskorruption har blivit mycket större på senare år.
– Förr kunde polisen sparka in en dörr sedan de fått tillstånd till det, om de hittade en stor summa pengar tog de själva lite grand av det och lämnade in resten. I dag sparkar de in dörren utan tillstånd, tar alla pengar de hittar och om de hittar knark så tar de det och säljer det själva på gatan, påstår han.
Varken Simon eller Pelecanos har några illusioner om att en tv-serie kan förändra världen. Men de menar att den kan bidra till att små steg tas.
– Jag har träffat personer som blev inspirerade av ”The wire”, som sagt att ”när jag såg den bestämde jag mig för att bli lärare”. Så det kan ske små förändringar. Men om man ger sig in i en serie som den här och tänker "nu ska jag förändra allt"…nej, det fungerar inte så.