Tv-ankare skyller alzheimers på tidiga morgnar

Tv-programledaren Fiona Phillips misstänker att alla tidiga morgnar gjort henne sjuk. Arkivbild.
Tv-programledaren Fiona Phillips misstänker att alla tidiga morgnar gjort henne sjuk. Arkivbild.

Den brittiska tv-programledaren Fiona Phillips meddelade i fjol att hon diagnostiserats med demens i ett tidigt stadium. Nu säger den tidigare frukost-tv-värden att hon tror att det är alla tidiga morgnar som gjort att hon drabbats av sjukdomen.

Tv 2 december 2023 18:11

Det är i en intervju med en brittisk tidskrift som citeras av SKY News som 62-åriga Phillips berättar om sina misstankar. Under de elva åren mellan 1997 och 2008 som hon arbetade med ITV:s morgon-tv program "GMTV" brukade hon vakna vid tretiden på morgonen.

"Jag frågar mig själv varför jag fick den här fruktansvärda sjukdomen. Jag undrar om alla år med tidiga morgnar bidrog till att jag fick alzheimers så ung", säger hon.

Enligt brittiska Alzheimers Society har brist på kvalitetssömn kopplats till sjukdomen, men det saknas ännu medicinska bevis för att det är en faktor i dess utveckling.

Fiona Phillips, som även arbetat för BBC och CNN, berättar att sjukdomen ännu så länge håller sig i schack och att hon ingår i en medicinsk studie som ska försöka bromsa symtomen.

"Jag deltar i ett läkemedelstest för att hitta ett botemedel. Det handlar om ett helt nytt läkemedel och ett placebo och jag har ingen aning om vilken jag går på", säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa