TV4 bantar nyheterna – 20-tal tjänster bort

TV4 sparar pengar och drar ner på sin nyhetsavdelning. Ytterligare ett 20-tal tjänster försvinner, meddelar kanalen.

TV4-huset på Tegeluddsvägen i Stockholm. Arkivbild.

TV4-huset på Tegeluddsvägen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tv2023-10-25 10:02

Tillsammans med tidigare aviserade besparingar kommer kanalens nyhets- och samhällsavdelning att ha skurit ner drygt 30 tjänster vid årets slut, rapporterar TV4 Nyheterna.

Färre programledare, fotografer och övrig sändningspersonal ska jobba med sändningarna klockan 19 och 22 samt "Efter fem". För tittarna kommer besparingarna främst att märkas av i "Efter fem söndag", som får ett enklare upplägg, förklarar programdirektör Viveka Hansson.

– Där börjar vi om från början och utformningen kommer att kraftigt förenklas. Det gör vi för att bevara "Efter fem" på vardagar – där kommer programmet att vara lika starkt som idag, säger Hansson till TT.

"Värnar journalistik"

Exakt hur förändringarna blir vet hon ännu inte då förhandlingarna med facket precis har påbörjats.

– Generellt kan man säga att vi sänker kostnaderna för programmet när det gäller form och presentation. Vi drar inte ned på journalistiken, den undersökande, utrikes, riksreporterkraften, den värnar vi, säger Viveka Hansson.

Man drar även åt bland omkostnader för sådant som taxiresor och frukostar, förklarar hon.

– Vi åker hellre en extra gång till Ukraina än att betala för dyra taxiresor.

Flera program nedlagda

Sedan tidigare är det känt att ett 100-tal tjänster av totalt 800 på TV4 ska försvinna vid årsskiftet. Enligt tidigare uttalande från kanalen är det en del av ett större besparingsprogram för att "möta dålig ekonomi och förändrade tittarvanor".

På tisdagsmorgonen kom beskedet att "Lotta på Liseberg" försvinner efter 15 somrar i rutan.

Tidigare har TV4 meddelat att man lägger ned flera stora program. "Let's dance", "Talang", "Biggest loser", "Wild kids", "Parlamentet" och "Karl Fredrik på Österlen" stryks alla ur tablån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!