FN: Skador på över 200 kulturarv i Ukraina

Hittills har över 200 platser med kulturell betydelse skadats under kriget i Ukraina, enligt FN som jämför satellitbilder över krigsområden.

Ett förstört museum i Mariupol. Bild från april.

Ett förstört museum i Mariupol. Bild från april.

Foto: AP/TT

Ukraina2022-10-27 01:57

FN jämför satellitbilder tagna före och efter den ryska invasionen av Ukraina för att granska förstörelsen av kulturarv. Bilderna och resultaten ska göras publika de närmaste veckorna.

Hittills har FN-organet Unesco bekräftat att 207 kulturellt viktiga platser har fått skador eller förstörts.

Därav är 88 religiösa platser, 15 är museer, 76 är byggnader av historiskt eller konstnärligt värde. 18 av de skadade platserna är monument och tio är bibliotek.

Värst drabbat är östra Ukraina och områden runt huvudstaden.

– Vår slutsats är att det är dåligt, och det kan fortsätta att bli ännu värre, säger Krista Pikkat, chef för avdelningen för kultur och nödsituationer vid Unesco.

– Under krig skadas kulturarvet ofta som en sidoeffekt, men ibland är det specifikt riktat eftersom det är kärnan i länders identitet, fortsätter hon.

Jämför före och efter

Unesco – FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur – har gått samman med FN:s satellitcenter Unosat för att ta fram plattformen.

Baserat på rapporter från fältet skickar Unesco en lista över potentiellt skadade platser till Unosat som sedan efterfrågar satellitbilder från kommersiella leverantörer.

En liten grupp experter från Unosat studerar sedan skillnader mellan före- och efterbilder.

Sämre förutsättningar

Huruvida en bild kan tas beror på vädret, och arbetet i Ukraina väntas bli svårare under den kommande vintern med ett tätare molntäcke och eventuell snö som täcker marken. De berörda platserna är markerade på en karta och plattformen har en sökbar databas. Däremot sägs inget om vem som har orsakat skadorna.

– Vi jobbar inte med att säga vem som har gjort vad och varför, säger Pikkat.

– Men vi vet att denna dokumentation under tidigare omständigheter också har använts av landets myndigheter om de vill undersöka anklagelser om krigsförbrytelser.

Inget av Ukrainas sju världsarv har hittills skadats under kriget.

Fakta: Ukrainas världsarv

Sofiakatedralen och klosterområdet, Kiev

Träkyrkor i Karpatiska regionen, däribland: Ärkeängeln Sankt Mikaels kyrka, Uzhok, Den Helige Andens ankomstkyrka, Potelych, Heliga Trefaldighetskyrkan, Zhovkva, Sankt Görans kyrka, Drohobych, Sankt Dmytros kyrka, Matkiv, Den Helige Andens ankomstkyrka, Rohatyn, Jungfru Maria födelsekyrka, Nyzhniy Verbizh, Vår Herres himmelsfärds kyrka, Yasynia.

Chersonesos, Sevastopol

Struves meridianbåge‎

Bokurskogarna, Karpaterna

Bukovinska och Dalmatiska metropoliters residens, Tjernivtsi

Gamla staden i Lviv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!