Embracer: Långt ifrån alla är utom fara

Embracer, som via dotterbolag äger spelstudion 4A i Kiev, har försökt att hjälpa sina anställda i Ukraina sedan Ryssland invaderade landet. –Att rädda deras liv och säkerhet är i fokus, säger hållbarhetschefen Emma Ihre.

Embracers vd Lars Wingefors. Arkivbild.

Embracers vd Lars Wingefors. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ukrainakriget2022-03-16 00:15

Svenska speljätten Embracer skriver i ett pressmeddelande att man i slutet av förra året hade ungefär 250 medarbetare i Ukraina, 1 000 i Ryssland och 250 i Belarus. Förutom personalen – som sysslar med spelutveckling och stödfunktioner – finns inga direkta tillgångar eller försäljning i regionen, enligt bolaget.

– Vi försöker hjälpa de medarbetare och familjer som vill lämna. Fokus nu är krishantering, att rädda liv och folk i säkerhet, säger Emma Ihre till TT.

Skänker pengar

I augusti 2020 köpte Embracer – via dotterbolaget Saber Interactive – 4A Games, ett utvecklingskontor i Kiev i Ukraina.

Vd Lars Wingefors beskriver berättelserna han hört från medarbetarna som hjärtskärande, i ett pressmeddelande, men att det ännu är "långt ifrån alla som är utom fara".

– På grund av säkerhetssituationen så går jag in på så få detaljer som möjligt, säger Ihre men säger att hundratals hittills har lämnat från de tre länderna.

Den första mars uppgav Embracer att man skänker en miljon dollar till hjälporganisationer i samband med kriget i Ukraina. Den siffran har nu mångdubblats till fem miljoner dollar (motsvarande 48 miljoner kronor) under årets första kvartal.

"Inga superhjältar"

4A Games har varit relativt tysta sedan den ryska storskaliga invasionen inleddes. Spelstudion bakom förstapersonskjutarserien "Metro", som utspelar sig i Moskvas tunnelbana dit folk tagit sin tillflykt efter att ett kärnvapenkrig utbrutit, och bygger på den ryske författaren Dmitrij Gluchovskijs bokserie. Spelstudion har avböjt att kommentera situationen till TT.

"Ingen av oss hade någonsin kunnat tro att världen i det 21 århundradet skulle innebära att vi rör oss bortom gränslandet där våra spelscenarier börjar påminna om verkligheten. Vi är vare sig politiker eller superhjältar – vi är spelutvecklare", skrev 4A Games i ett uttalande den 25 februari.

Bild ur 4A:s "Metro: Exodus"
Bild ur 4A:s "Metro: Exodus"
Fakta: Embracer

Spelkoncernen Embracer Group, med säte i Karlstad, har de senaste åren expanderat aggressivt och vuxit fram som en av världens speljättar. För närvarande är verksamheten uppdelad i tio underdivisioner; THQ Nordic, Koch Media, Coffee Stain, Amplifier Game Invest, Saber Interactive, Deca Games, Gearbox Entertainment, Easybrain, Asmodee och Dark Horse. Under paraplyet finns speltitlar som "Valheim", "Borderlands", "Metro", "Biomutant" och "Saints row".

Koncernen har 115 spelutvecklingsstudior och 12 500 medarbetare och kontrakterade utvecklare i drygt 40 länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!