Schwarzenegger till Putin: Stoppa kriget

I ett känslosamt inlägg på Twitter vädjar Arnold Schwarzenegger direkt till Vladimir Putin att avsluta det "sanslösa" kriget i Ukraina. De ryssar som protesterar mot invasionen beskriver han som sina nya hjältar.

Arnold Schwarzenegger talar klarspråk om kriget i ett inlägg på Twitter som fått stor spridning. Arkivbild.

Arnold Schwarzenegger talar klarspråk om kriget i ett inlägg på Twitter som fått stor spridning. Arkivbild.

Foto: Roberto Pfeil/AP

Ukrainakriget2022-03-17 19:22

"Jag älskar det ryska folket, det är därför jag måste berätta sanningen för er. Det händer saker i världen som hålls från dig, hemska saker som du borde veta om", säger Arnold Schwarzenegger i ett videoklipp på Twitter som under dagen spridit sig som en löpeld genom världen.

I en nio minuter lång video som undertextats på ryska lägger actionhjälten ut texten om det pågående kriget:

"Ukraina startade inte det här kriget, jag vet att er regering har sagt att detta är ett krig för att 'avnazifiera' Ukraina. Det är inte sant. Det här är inte det ryska folkets krig", säger han.

Den forna Kalifornienguvernören och mästaren i bodybuilding berättar om sin tillgivenhet för det ryska folket och att han träffade sin idol, den ryske tyngdlyftaren Yuri Vlasov, när han var 14 år gammal.

"Världen har vänt sig mot Ryssland på grund av agerandet i Ukraina och brutaliteten har gjort att Ryssland nu är isolerat från nationernas gemenskap", säger han och vänder sig sedan direkt till president Putin:

"Du startade det här kriget. Du leder det här kriget. Du kan stoppa det här kriget."

Han avslutar sitt brandtal med att berömma de ryssar som riskerar att gripas genom att protestera mot kriget. "Världen har sett ert mod, ni är mina nya hjältar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!