Zelenskyjs komediserie tillbaka på Netflix

Efter påtryckningar meddelar Netflix att Volodymyr Zelenskyjs komediserie från 2015, "Servant of the people", återigen finns med i det amerikanska utbudet. "Ni frågade och den är tillbaka!", skriver strömningsjätten på Twitter.

I tv-serien "Servant of the people" spelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en ukrainsk lärare som oväntat blir president. Pressbild.

I tv-serien "Servant of the people" spelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en ukrainsk lärare som oväntat blir president. Pressbild.

Foto: Zoya Shu/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-17 14:50

Intresset för den humoristiska historien om hur en helt vanlig gymnasielärare blir president i Ukraina har ökat lavinartat sedan Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina den 24 februari.

Den satiriska tv-serien fanns tillgänglig på Netflix från 2017 till 2021. Zelenskyj, som var komiker innan han gick in i politiken, spelar en ukrainsk lärare som blir president efter att en video där han klagar över korruption blir viral.

Verkligheten överträffade sedan dikten och Zelenskyj valdes 2019 till Ukrainas president och döpte sitt politiska parti till "Folkets tjänare" på svenska efter serien.

Den ryskspråkiga serien, vars första säsong på 23 avsnitt lades ut i dag, är tillgänglig för amerikansk publik med engelska undertexter. Det är oklart när eller om Netflix kommer att strömma de efterföljande två säsongerna och filmatiseringen baserad på serien från 2016.

Enligt Hollywood Reporter är det det svenska distributionsbolaget Eccho Rights som äger rättigheterna till de tre säsongerna av serien samt filmen.

"Serien är en komedi men också ett viktigt dokument om var Zelenskyj kommer ifrån. Hans fiktiva president är en normal man som växer in i sin roll som en heroisk och älskad ledare. Även om det verkliga scenariot som Zelenskyj och det ukrainska folket står inför är mycket mer dystert och skrämmande än komedin i serien, finns det uppenbara paralleller med den verkliga situationen och 'Folkets tjänare' är ett fascinerande, viktigt och historiskt stycke tv", säger säger Ecchos vd Nicola Söderlund i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!