Författaren och journalisten Ingrid Carlberg överrumplades av frågan från Akademien. Men när hon väl hämtat sig kände hon att uppdraget var "hedrande, viktigt och ansvarsfullt".
– För mig är Svenska Akademien ett av vårt lands mest betydelsefulla och anrika institutioner. Jag har jobbat med det skrivna ordet i hela mitt liv och sällan har arbetet med att stärka det svenska språket och litteraturen känts mer angeläget än nu. Världen behöver Svenska Akademien och om Svenska Akademien tror att de behöver mig så vem är jag att säga nej, säger hon till TT.
Carlberg, som bland annat har skrivit två stora biografier om Raoul Wallenberg och Alfred Nobel, ser fram emot att lyfta sakprosan inom Akademien.
– Jag kan tycka att sakprosan har en väldigt viktig och stark roll att spela i det samhälle vi lever i i dag när det flyter fritt mellan fakta och fiktion i politiken. Litteratur – läsbar och njutbar litteratur – som har ambitionen att återspegla verkligheten och fakta blir bara viktigare och viktigare.
Se framåt
Carlberg hoppas nu att Akademien kan lägga de senaste årens kontroverser bakom sig. Hon tycker att det är hög tid att blicka framåt.
– Världen behöver en stark svensk Akademi, det är snudd på en nationell angelägenhet att Akademien återvinner sitt anseende och sin respekt. Jag kommer in nu och jag kan bara se framåt. Sedan var jag inte okritisk till hur det hanterades för två år sedan, men det lägger vi bakom oss nu.
För författaren och översättaren Steve Sem-Sandberg var det inget enkelt beslut att tacka ja till Akademien.
"Jag är en ganska privat person som inte precis trivs i rampljus. Men det här är en unik möjlighet att arbeta för litteraturen, och det kunde jag inte tacka nej till", skriver han i ett mejl till TT.
När Peter Handke utsågs till Nobelpristagare i litteratur i fjol var Sem-Sandberg en av de kritiska rösterna till valet. Den inställningen har dock inte påverkat hur han känner inför att bli ledamot.
"När Handke var på tal sa jag vad jag tyckte som läsare av hans böcker. Jag sa också vad jag tycker om hans politiska ställningstaganden. I övrigt har jag inga synpunkter på Akademiens val. Det hade jag inte då, och det har jag inte nu heller", skriver han.
Två stora krafter
Akademiens ständige sekreterare Mats Malm utvecklar hur man resonerat vid valet och konstaterar att Akademien har behövt mer facklitteratur:
– Ingrid Carlberg har ju arbetat som journalist länge och har skrivit några fantastiska biografier. Steve Sem-Sandberg gör helt andra saker, han är en framstående författare och kritiker. Han har arbetat som kritiker och översättare länge och har ett väldigt gott omdöme. Båda tror vi kommer att stärka Akademiens arbete påtagligt. De är två stora krafter. Jag är väldigt glad för invalen och ser fram emot att arbeta med dem.
I och med de nya invalen innehas sex av Akademiens 18 stolar av kvinnor. Angående könsfördelningen kan man inte använda sig av kvotering, enligt ständige sekreteraren.
– Det finns många olika typer av balans. Det är väldigt viktigt att ha en balans när det gäller kön, det gäller att få med så många perspektiv som möjligt, men det är också många andra bitar som behöver stämma in. Vi arbetar långsiktigt här, säger han.
Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5. Sem-Sandberg ersätter avlidna Kristina Lugn på stol 14. De inträder formellt i Akademien den 20 december.
Enligt Mats Malm ska Akademien nu också förstärka Nobelkommittén med områdesexperter för att få en "långsiktig och säker bevakning" av de språkområden som inte ligger inom akademiledamöternas specialiteter. Mer information om detta uppges komma nästa vecka.