Historisk romantik – Vendelas 3 bästa tips

Foto: Pressbild

Väninnor2022-04-23 07:00

"Väninnan" av Lisa Kleypas (Polaris) 
Böckerna utspelar sig i 1800-talets England. Handlingen cirkulerar kring fyra väninnor från landsbygden utanför London som ingår en pakt på en debutantbal. 

Författaren debuterade med sin första roman vid 21 års ålder och har skrivit nio romance-serier och ett antal romaner och kortromaner sedan dess. Så om du vill gräva ner dig i ett författarskap är Lisa Kleypas ett bra alternativ.

 På svenska finns fem böcker i denna serie utgivna. De innehåller pompösa miljöer och intriger och som så ofta handlar det om giftermål och den stundtals skandalösa vägen dit, med motstridiga känslor och pengaproblem. Men den här serien handlar lika mycket om gemenskap och lojalitet kvinnor emellan.


"Slottet Wadenstierna" av Simona Ahrnstedt (Bokförlaget Forum)
 Denna svenska romance-serie i historiska miljöer inleds på Operan i Stockholm år 1880. Andra delen utspelar sig 1349 och tredje delen runt 1680-talet. 

Att serien utspelar sig i en svensk miljö gör den unik i sitt slag, och ger ett annat djup till berättelsen för den svenska läsaren. Det finns en särskild lyster i språket och Simona Ahrnstedt fångar de mest intima ögonblicken i en människas liv med stor självklarhet. Fina detaljer som skor mot frostig gatsten och frasande kjolar gör det hela till en läsfest. 

Kärlek, åtrå och klänningar som är beskrivna in till huden med sidenrosor, band, broderier och lager av kjolar. Den som uppskattar historiskt riktiga detaljer blir inte besviken.

"Kvinnorna på Bloom Square" Tessa Dare (Bokförlaget Forum)
Den här svensk-aktuella bokserien handlar om giftermål, giftermål, giftermål. Språket flyter och bygger på snabba, roliga repliker och tankegångar. Kvinnorna är kaxiga på ett sätt som känns otidsenligt. Men på något sätt blir det trovärdigt ändå. 

Första delen i serien kom på svenska i början av mars i år, och nästa del kommer i juli. Men den som tycker om att läsa på engelska kan med fördel göra det – fyndigheterna är rappare och mer träffsäkra på originalspråket. 

Författaren bor i Kalifornien och har jobbat som bibliotekarie i många år. Hon har skrivit över 20 böcker, så det finns mycket att upptäcka för den som blir biten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!