I somras kom Mari Jungstedts fjortonde deckare i serien om kommissarie Anders Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen. “Ett mörker mitt ibland oss” tar med läsaren till södra Gotland, ett genuint fiskeläge och Botaniska i Visby.
– Jag är noga med research. Jag besöker och utforskar alla platser jag skriver om. Det ger väldigt mycket att vara närvarande. Gotland är perfekt för mord. Landskapet och kusten. Det karga och vindpinade. All historia och spår efter mänsklig aktivitet, säger hon.
När Mari Jungstedt var nio år fick hon möjlighet att åka på ett läger till just Gotland. De kom med nattbåten och blev installerade i sitt boende i beckmörker.
– På morgonen fick jag uppleva en underbar sandstrand. Jag blev blixtförälskad och har sedan dess en stark kärlek till ön.
I “Ett mörker mitt ibland oss” hittar några kappseglare som deltar i Gotland runt en död man i strandkanten. Det råder inget tvivel om att det är mord. Nutid varvas med återblickar till det förflutna och personporträtt tecknas med varsam hand.
– Utsatthet och hur uppväxten påverkar oss är ett genomgående tema i mina böcker. Att utforska och berätta om det är min drivkraft, säger Mari Jungstedt.
Ett annat ämne i boken är främlingsfientlighet.
– Idén kom till mig när jag såg Hans Rosling i Globen 2015. Det var så mycket prat om hur vi skulle kunna ta emot alla flyktingar och han ville visa hur få det egentligen var som kom hit. När jag lyssnade på honom slog det en gnista och jag fick vad jag kallar ett fragment. Alltså det som jag tar fasta på och jobbar vidare med. Jag funderade på “vi och dem-tänkandet” och den ökade polariseringen i samhället. Med min bok hoppas jag att kunna väcka en och annan tanke.
Under tiden som kriminalkommissarie Anders Knutas tampas med mordutredningen sker ännu ett dåd. Påfrestningarna utifrån ökar samtidigt som Knutas för en inre kamp. Både mordutredningen och relationen mellan de olika karaktärerna driver handlingen framåt. På slutet knyts berättelsen ihop och inga trådar lämnas lösa.
– Tänk att det fortfarande är så roligt att skriva! Just nu håller jag på att gå igenom synopsis till min femtonde bok som utspelar sig på Gotland. Det känns jättekul och spännande. Jag är väldigt förtjust i mina karaktärer.
En viktig del i skrivprocessen är just synopsisen, själva historien i grova drag.
– När den är klar, vilket kan ta några månader, så sätter jag i gång att skriva. Med en genomarbetad synopsis undviker man fallgropar och onödiga stopp.
Mari Jungstedt säger att hon aldrig har drabbats av skrivkramp.
– Det är jag och min historia. Jag bryr mig inte om recensioner och känner inga krav. Det är mest mysigt och roligt. Jag slöar och slappar en hel del, rider, går ut med mina hundar och umgås med vänner.
Cran Canaria är en annan ö där två av Mari Jungstedts böcker utspelar sig. För tre år sedan kom “En mörkare himmel” som hon skrev tillsammans med Ruben Eliassen och 2017 gavs “Det förlovade landet” ut.
– Det är filmplaner på gång för Gran Canariaserien. Just nu för jag samtal med ett amerikanskt filmbolag. Mer än så kan jag inte avslöja.
I slutet av november släpps boken “Vi måste prata om 50” av Cecilia Gustavsson. I den medverkar Mari Jungstedt med tre andra kvinnor; Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen. Boken är baserad på samtal mellan de fyra på olika teman.
– Det handlar om livet, kärleken, klimakteriet och arbetslivet. Om hur det är att bli äldre, vi är alla runt femtio och hanterar det som händer oss på olika sätt. Tanken är att boken ska inspirera och peppa.