När vi når författaren Louise Boije af Gennäs över telefonen har hon just medverkat på Bokens dag i Växjö.
– Publiken är helt underbar. Det är fantastiskt roligt att ha en sån trogen läsekrets, alla varma och vänliga människor som berättar för mig vad mina böcker betyder för dem.
Hon nämner sin genombrottsroman som gavs ut 1996, “Stjärnor utan svindel”, som skildrar kärlek mellan två kvinnor.
– Det är många som har vittnat om hur den boken förändrat deras liv. Inte bara för dem som är homosexuella, utan det handlar om att våga gå emot sin rädsla i stort.
Louise Boije af Gennäs är en av fyra författare som gästar årets Bokens afton i Västervik. Hon har medverkat en gång tidigare, år 2010, då evenemanget hölls för första gången. Tjustbygden är henne inte heller främmande då hon har tillbringat högtider på Blekhems herrgård.
– Det var min mormor och morfar som hade Blekhem tidigare. Vi har firat jul där många gånger. Det är roligt att ha den anknytningen till Västervik. Förra gången jag var på Bokens afton var det flera av besökarna som berättade för mig om sina egna upplevelser från Blekhem.
I år är Louise Boije af Gennäs aktuell med en boksvit som hon kallar “Motståndstrilogin”. Den första boken, “Blodlokan”, gavs ut i januari, den andra, “Skendöda”, kom i september och den tredje väntas ges ut i vår. Den här omgången har hon tagit ett nytt grepp och levererar samhällskritiska psykologiska thrillers. Huvudpersonen är 25-åriga Sara från Örebro som arbetar i Stockholm.
– Sara är en tjej som har haft det tufft i livet. I början är hon svag och osäker men hon kommer så småningom i kontakt med sina styrkor. Det är en process, precis som det är för alla människor genom livet.
I böckerna refereras det till angelägna verkliga händelser och med finns text från tidningsartiklar som publicerats i svenska medier.
– Det handlar om våra egna liv och kopplingen till politiska skeenden. Jag tycker att det är viktigt. Speciellt nu med allt som händer i Västvärlden, med till exempel brexit och Trump. Jag tror att vi måste knyta ihop makteliten mycket närmare med människorna, för att demokratin ska fungera.
Arbetet med “Motståndstrilogin” satte fart på allvar för två år sedan.
– Jag ville ha en tätare utgivning än tidigare, men också tid att redigera. Först skrev jag allt i ett svep och sedan uppdaterar jag med sådant som händer i samhället. Jag vill att innehållet ska vara så aktuellt som möjligt.
Till en början var det dock ovisst om böckerna skulle ges ut över huvud taget.
– Jag har fått byta förlag. Bonniers trodde inte att någon skulle vara intresserad. För att ge ut trilogin ville de att jag skulle ta bort allt dokumentärt material och slå ihop de tre böckerna till en. De trodde att det skulle bli långtråkigt för läsaren annars.
Hon tackade nej till förändringen och redan dagen efter tog hon kontakt med tre andra förlag.
– Efter det åkte jag ut till landet och trodde att mitt liv som författare var slut. Det var den värsta dagen i hela mitt arbetsliv och jag kände en stor sorg. Men redan efter några dagar hörde alla tre förlagen av sig och alla ville ge ut trilogin. Jag bestämde mig för Bookmark som är det minsta av dem.
I augusti låg “Blodlokan” som nummer ett på topplistan för samtliga pocketböcker, som sammanställs av Svenska Förläggareföreningen.
– Det känns fantastiskt bra. Det är ju ett kvitto på att människor visst är intresserade, säger Louise Boije af Gennäs.