Ernst bjuder in till extra traditionell jul

Lutfisk, leverpastej och hustomtar. När Ernst Kirchsteiger bjuder in till jul på TV4 blir den lite extra traditionell just i år. –I pandemin tror jag att vi behöver våra traditioner och ritualer lite mer än annars, säger han.

Ernst Kirchsteiger bjuder in till traditionsenlig tv-jul. Pressbild.

Ernst Kirchsteiger bjuder in till traditionsenlig tv-jul. Pressbild.

Foto: Fredrik Nilsson/TV4

Vetenskap & teknologi2020-11-30 06:05

Pandemin sätter sin prägel på mångas jul i år. Ernst Kirchsteigers "Jul med Ernst" är inget undantag. Årets program blir både extra intimt och extra traditionellt, där programledaren bland annat bjuder tittarna på hemlagad korv och leverpastej, och historier om den gråa lilla gårdstomten.

– Till exempel tar jag hand om en lutfisk från början till slut med allt vad det innebär. Det kan vara spännande att få lära sig lite gamla tekniker. Jag tar de gamla traditionerna försiktigt i handen och leder dem lite in i vår tid, säger Ernst Kirchsteiger.

"Julen är ingen dyrk"

I år känns jobbet också lite extra ansvarsfullt, tycker Kirchsteiger. Han berättar att TV4 under hösten har fått många förfrågningar från tittare, som vill försäkra sig om att "Jul med Ernst" kommer tillbaka.

– Det är klart att jag blir väldigt glad och motiverad av att det finns människor som längtar efter att få sätta sig ner en stund och bara dras in i min värld. Det är så med julkänslor. Julen är inte dyrk, brukar jag säga. Den bryter sig inte in. Man måste vara öppen för den. Kanske är jag med och öppnar upp det där hos människor med mitt berättande, säger han.

Covid-19 har också präglat årets inspelning, som har fått ske utan några större festscener, på färre platser, samt med munskydd, handskar och handsprit i produktionen. Pandemin innebär också en del personliga utmaningar för den folkkäre programledaren.

– Det är klart att jag längtar efter att få krama om en människa som jag inte känner så väl, för så har jag betett mig hela mitt liv. Men plötsligt kan man inte göra det längre och då känner man en avsaknad av närhet till andra, säger han.

"Folk skrattar ihjäl sig"

TT: Så du gillar inte den där armbågshälsningen?

– Nej, inte så värst. Jag gör något nästan chevalereskt i stället. Jag lägger handen på hjärtat och så bugar jag djupt. Folk håller på att skratta ihjäl sig, men man måste ju hitta ett sätt.

För andra året i rad utspelas "Jul med Ernst" på herrgården Julita gård i Södermanland. Platsen gör sitt för att skänka julstämning till programmet, tycker Kirchsteiger.

– Dels är det en pärla som inte så jättemånga känner till. Dels är den ju behäftad med allt det där som ger massor av mervärde. En runsten runt hörnet, ett medeltida klostervalv, röda små stugor. Det finns så mycket på den här platsen som är med och hjälper stämningen, säger han.

"Jul med Ernst" sänds i fyra avsnitt med start den 1 december.

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född 1957 i Kroppa i Filipstads kommun i Värmland. Bor utanför Örebro med sin hustru Ulla. Paret har två vuxna barn.

Svensk inredare, kock, företagare och tv-programledare som slog igenom i SVT:s "Sommartorpet" 2000. Tog över som huvudprogramledare för programmet 2003 och ledde det till 2007, då han värvades till TV4.

Leder sedan 2008 "Sommar med Ernst". I juletid leder han också "Jul med Ernst".

Genom åren har han också varit programledare för "Nya rum", "Första, andra, tredje" och "Ernst i Toscana".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!