När utställningen "Arktis – medan isen smälter" öppnade på Nordiska museet under hösten 2019 fördubblades museets besökarsiffror. Men ett par månader senare, i mars 2020, var man tvungen att slå igen dörrarna om storsatsningen, på grund av coronapandemin.
– Vi fick stänga när intresset var som starkast. Sedan öppnade vi ett tag under sommaren och hösten men då hade besöksnäringen tacklat av. Men utställningen är lika fin som när vi fick stänga den och tyvärr lika aktuell, säger museichef Sanne Houby-Nielsen, som är lycklig över att återigen kunna ta emot publik.
– Vi är helt redo för detta. Nordiska museet har stått tomt alldeles för länge.
Liv i extremt väder
Utställningen om Arktis är utformad som ett stort isberg, där publiken kan gå in genom en spricka. Projektioner i det höga taket skapar också en känsla av att vara på plats i en värld av is. Sanne Houby-Nielsen har märkt hur intresset för de här frågorna bara har växt från det att man först kom på idén – och det har blivit allt mer självklart varför Nordiska museet ska fokusera på ämnet.
– Nordiska museet handlar om människor och vår vardag och vårt liv från ett vardagligt perspektiv. Det handlar om att identifiera de stora utmaningar som här och nu och i framtiden kommer att påverka vår vardag allra mest, och klimatförändringarna är en av dem.
Museet vill skapa en diversifierad bild av de fyra miljoner människor som bor i Arktis. Det handlar om hur de har lyckats skapa sig ett liv under så extrema väderförhållanden, men också om hur det livet nu förändras: vissa näringar tynar bort medan en näring som turismen bara växer.
– Man har klarat att gå igenom klimatförändringar förut, det är inte första gången. Så vi vill skapa lite hopp också. Det går att anpassa sig och göra något åt det här.
Viktigt symbolvärde
Att ha stängt med en sådan stor satsning som utställningen om Arktis har varit frustrerande, enligt Sanne Houby-Nielsen. Museet har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin – under 2020 tappade Nordiska museet 26 miljoner i intäkter och ledningen har äskat 75 miljoner kronor i extra bidrag från regeringen.
– Bara biljettintäkter räcker inte. Besöksnäringen är hårt drabbad och vi räknar inte med att folk kommer att komma tillbaka på de nivåer som det var förut. Det kommer att dröja.
Men utöver de ekonomiska aspekterna tror Sanne Houby-Nielsen också att det har ett stort symbolvärde att museet nu öppnar. Det blir som att få tillbaka en skärva normalitet, anser hon.
– Så samhällspsykologiskt tror vi att det här är väldigt viktigt.