Loppisträdgården mitt i Vimmerby

Kommunpolitikern Leif Larsson har en hobby som lockar många att besöka hans loppis i Vimmerby.

"Det ger så jättemycket att träffa folk. Man får kontakt och det kan utvecklas till stadiga kunder och även till vänskaper."

"Det ger så jättemycket att träffa folk. Man får kontakt och det kan utvecklas till stadiga kunder och även till vänskaper."

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-01 05:00

Leif Larssons gårdsloppis är en välbekant oas mitt i stan, där man kan fynda objekt och prata bort en stund. Men hur började det hela egentligen för honom?

– Jag växte upp på en lantgård, förklarar Larsson. Jag fick tidigt en vördnad för gamla saker. Jag hade dessutom en kompis vars far hade en auktionsfirma så jag började hjälpa till lite där. Jag började köpa lite själv och lärde mig snabbt om vad som var “fyndläge”.

– Jag hade dessutom sprungit mycket på loppisar och auktioner och förvärvat egna kunskaper. Så jag bestämde mig för att börja själv och det var nu 15 år sedan. Jag fick blodad tand och tycker det är jätteroligt. Framförallt mötet med besökarna och kunderna.

undefined
"Det jag köper vill jag använda själv eller för att jag tror mig behöva sakerna."

– Jag arbetar fortfarande som ordförande i Vimmerby Kommunfullmäktige. Loppisen är min hobby än så länge. Jag har öppet kanske 30 dagar under sommarsäsongen. Annars lördagar förutom januari och februari. Jag försöker ha öppet fram till jul och alltid i samband med marknaderna. Så totalt kanske 80 dagar på ett år.

undefined
Ingången till Leif Larssons Loppisträdgård.

Leif Larssons gård sträcker sig mellan Storgatan och Sevedegatan, och den tillhörande ladan formligen sväller över av saker från olika epoker och länder.

– Jag köpte den här stadsgården på Storgatan för 20 år sedan, berättar Larsson. Då betraktade jag uthuset som ett problem. Men jag vände på det och ser det nu som ett ansvar som fastighetsägare. Jag kan utveckla mitt intresse för blommor och växter samtidigt som jag har loppis här. Jag känner att jag tagit mitt ansvar för att göra Vimmerby finare genom att ha en trädgård och återbruksbutik på det här sättet, och med mänsklig värme.

– Auktionerna har försvunnit mer och mer och loppisarna har vuxit. Folk står inte en hel dag på en auktion längre. Och det kan ju bli dyrt.

undefined
"Auktionerna har försvunnit mer och mer och loppisarna har vuxit. Folk står inte en hel dag på en auktion längre."

Är det skillnad mellan vad olika nationaliteter köper?

– Loppis är något väldigt svenskt. Det kan ju vara allt från att du ställer ut två trädgårdsbord med lite saker till att det kan vara större och på gränsen till en antikaffär. Men visst... Tyskar köper vanligtvis älghorn. Norrmän är väldigt intresserade av svensk allmoge eftersom det försvann så mycket under kriget.

– Gamla torp börjar ju bli populära även i Sverige efter att tyskarna gillat dem så länge. Inte minst i samband med pandemin. Tyskarna vill inte förtyska ett svenskt torp, de vill försvenska ett svenskt torp. Och de inreder ofta med riktigt gamla kvalitetsvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!