Vimmerby på sommaren förr och nu

Känner du igen de gamla miljöerna från det historiska Vimmerby? Mycket är sig fortfarande likt, verkar det som.

Känner du igen Nossen-badet? Det var bara att kasta sig i vattnet om andan föll på. Men fanns det glass på plats?

Känner du igen Nossen-badet? Det var bara att kasta sig i vattnet om andan föll på. Men fanns det glass på plats?

Foto: Privat arkiv

Vimmerby2022-07-29 20:00

Sommaren är kort, det vi vet vi alla. Man får göra det bästa och det mesta av den årstid som är de flestas favorit. Är det inte värmebölja så är det regn och rusk, men det har aldrig hindrat VImmerby-borna (eller turisterna) från att åka ut till Nossen eller Krön för att svalka sig med ett dopp och en välsmakande glass. Kanske åker vi till eller från Resecentrum för att hälsa på nära och kära under sommartiden? Eller kanske man bara lugnt strosar genom vår pittoreska stadskärna och känner hur tiden på många ställen stått helt still?

Med fina gamla vykorts hjälp gör vi här en liten somrig tidsresa för att se vad som skett under det senaste seklet. Mycket kan vi känna igen än idag, samtidigt som en hel del vyer endast lever kvar i vykortens värld. Allt förändrar sig förr eller senare. Ta bara en titt på stationsbyggnaden på vykorten. När järnvägslinjen mellan Vimmerby och Hultsfred öppnade 1877 behövdes självklart ett ståtligt stationshus. Efter det växte det räls så det knakade åt alla håll och kanter. Det pampiga huset dög fint fram till 1950-talet då vi fick det tegelhus vi känner igen idag. Men visst är det fascinerande att se hur tomt det var kring det ursprungliga stationshuset? 

När allt kommer omkring kanske inte allt var bättre förr. Men det att folk förr skickade vykort som sedan sparats i gamla lådor, kartonger och skrymmen gör att vi kan få ett ovärderligt historiskt perspektiv idag. Det tackar vi för.

Samma byggnad finns kvar i gott skick idag, omgiven av en expanderande campingverksamhet.
Samma byggnad finns kvar i gott skick idag, omgiven av en expanderande campingverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!