Känner du igen Vimmerbys första offentliga skulptur?

Vissa saker ser man så ofta att man inte längre tänker på dem. Hur många gånger har du till exempel sett denna skulptur?

Känner du igen Vimmerbys första offentliga konstverk?

Känner du igen Vimmerbys första offentliga konstverk?

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-11 18:00

Skulpturen framför Apoteket och gamla Konsum har stått där sedan 1974 och skulptören hette Aston Bremer. Han bodde främst i Motala men hade jobbat i Vimmerby som stensättare för kommunen i hela 25 år innan han kom med förslaget att han på sin fritid skulle skapa en skulptur för den lilla sluttningen mellan Drottninggatan och byggnaden som då hyste butiken Domus.

Kommunen nappade och Bremers skulptur i småländsk röd granit blev faktiskt Vimmerbys första offentliga konstverk. Han kallade själv det hela för en "ren fantasiskapelse" och var noga med att påpeka att det inte fanns någon mening eller djupare betydelse.

– Jag betecknar inte det här som något konstverk, sa Bremer i en intervju 1974. Det är helt enkelt en vanlig prydnadsgrunka. Något inlägg i debatten om offentlig utsmyckning är den alltså inte!

Om detta var ett uttryck för genuin ödmjukhet eller om Bremer helt enkelt inte ville gå djupare in på det personliga skapandet förtäljer inte historien. Västerviks-Tidningen hävdade att Bremer ville "visa vad skickligt yrkeskunnande och fantasi kan skapa i förening". 

Skulpturen tog två månader att skapa efter att byggnads- och kulturnämnderna sagt ja. Innan dess hade Aston Bremer skapat skulpturer i Motala och Norrköping, så någon gröngöling var han inte. Kanske var det helt enkelt ett välkommet kreativt avbrott från att slita med Vimmerbys gator och trottoarer under så lång tid.

Aston Bremers skulptur från 1974 står fortfarande kvar.
Aston Bremers skulptur från 1974 står fortfarande kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!