Konstskolan på Vimmerby folkhögskola vänder sig till personer med funktionsvariationer. Här får man prova olika tekniker som måleri, grafik och keramik.
– Jag har målat sedan jag var 18 år och gått på konstskolan i 14 år. Jag trivs där och fast jag hållit på så länge fortsätter jag att utvecklas, säger Ole Fredlund.
En favoritkonstnär är Rembrandt.
– Originalmålningarna är helt fantastiska och det är roligt att göra sina egna tolkningar. Men jag har en bit kvar när det gäller färgläggning och skuggsättning, säger Ole, som håller på med en av Rembrandts mer kända – och större – målningar hemma i lägenheten.
– Jag har målat 4-5 olika versioner av ”Nattvakten”, den här blir 2,5 meter lång.
Måleriet betyder massor för Ole Fredlund, som också gärna inspireras av bilder han hittat i tidningen eller motiv han stöter på i vardagen. Ibland kan det bli rent abstrakt konst.
– Mitt funktionshinder gör att jag har svårt att koncentrera mig, men när jag målar känner jag att jag kan något. Måleriet har jag i blodet och nu är jag 62 år och känner att jag fortfarande lär mig saker. Det ger självkänsla och självförtroende.
Han och Joakim har träffats på konstskolan och umgås flitigt sedan några år tillbaka.
– Vi är bästa vänner och inspirerar varandra, fast vi har lite olika stilar. Att ställa ut så här är kul.
Alltfler upptäcker biblioteket som en mötesplats för olika konstuttryck.
– Jättekul. Utställningarna gör att de som kanske annars inte skulle besöka biblioteket kommer hit och vi märker också att utlåningen av böcker kopplade till utställningarnas tema ökar. Vi har en hel del utställningar på gång nu under våren och har vi bara plats och tid är det fritt fram för idéer, säger bibliotekarie Peter Bladlund.