Nostalgiska vyer över Vimmerby stad

Är det inte Astrid Lindgren som går där? Vimmerbys nya konstutställning sätter fokus på ett svunnet Vimmerby och bjuder på många detaljer.

Gatstenar i tusentals på Storgatan och en känd dam i gatumiljön.

Gatstenar i tusentals på Storgatan och en känd dam i gatumiljön.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-04-11 15:00

Café Royal i Vimmerby står värd för utställningen, som från och med nu och ett bra tag framöver, går att beskåda på kaféet.

Det är den fjärde utställningen i ordningen där Lars-Erik "Labbe" Månsson återigen är aktuell att visa sina tavlor. Den här gången är det inte hans intresse för fåglar som färgat val av motiv. I stället bjuds besökarna på välkända vyer från centrala Vimmerby.

– Jag har skalat bort det moderna, som trafikskyltarna och antennerna, nämner han ett medvetet val av romantisk touch.

Dagens fordon har av samma anledning ersatts av långt tidigare förlagor. De nostalgiska vyerna visar exempelvis Klemens gränd, Storgatan, Stångågatan och Båtmanshöjden i olika årstider. I motiven återfinns många detaljer för den som stannar upp, som de tusentals gatstenarna på en stor tavla på Storgatan. Och visst är det Astrid Lindgren som går där utanför caféet?

– Den tavlan tog flera hundra timmar att måla, säger han.

Simon Sauma som driver kaféet finns också avbildad på en av tavlorna. Han välkomnar publiken:

– De som vill komma in och titta på konsten är välkomna. Det är öppet och man behöver inte fika för att titta på tavlorna, påpekar han.

De flesta av de dussinet tavlorna har Labbe Månsson målat under den gångna vintern. Något verk har visats på konsthall innan men han gillar att ställa ut i kafémiljön.

– Det är en helt annan målgrupp som kommer hit än i en konsthall. Här möter man människorna som levt här och i den här miljön, säger han.

Konstnär Labbe Månsson och kaféägare Simon Sauma gillar båda miljön för utställningen.
Konstnär Labbe Månsson och kaféägare Simon Sauma gillar båda miljön för utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!