Riksteatern kan etablera sig – igen

Det har gått snart 15 år sedan Riksteatern hade någon lokalförening i Vimmerby. Snart kan det bli en ny. ”Vimmerby är en vit fläck på länskartan och vi vill bredda kulturutbudet”, säger Jacob Käll, i arbetsgruppen som ska se till att Vimmerby ska få ta del av Sveriges största turnerande teater.

Riksteatern kan återvända till Vimmerby. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

Riksteatern kan återvända till Vimmerby. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT

Vimmerby2018-09-29 08:00

Efter att Jacob Käll och Curt Tyrberg valdes in i styrelsen för Riksteaterns länsförening i Kalmar län stod det ganska snart klart vad som var första uppgiften på hemmaplan – att se till att skapa en lokalförening.

Någon sådan har inte funnits i Vimmerby sedan 2004.

Efter ett första möte med inbjudna som kan tänkas ha intresse i frågan är Jacob Käll positiv.

– De som kom var entusiastiska över tanken att försöka skapa något lokalt och vi har bildat en arbetsgrupp som ska ta fram förslag för skapandet av en lokal scenkonstförening. Jag tycker det är viktigt att framhålla att bara för att det heter Riksteatern handlar det inte bara om teater, utan om alla kulturella upplevelser som kan ske på en scen.

Jacob Käll tror att det kan bli aktuellt med gästspel av Riksteatern i Vimmerby under 2019, men säger att man ska gå sakta framåt.

– Det är viktigt att förankra och få med andra intressenter. Jag tänker på de som skapar kulturutbud och det känns rätt givet att vi stärker kulturen i Vimmerby tillsammans med aktörer som redan finns, som Komedianterna och Sevedebygdens Musikförening. Poängen är att vi får tillgång till Riksteaterns produktion.

Tanken är att Riksteaterns utbud ska komma hela kommunen till del.

– Det här bygger inte på en permanent lokal. Vi ska använda de platser och lokaler som finns och där det finns intresse att ge föreställningar av något slag. Min drivkraft i det här är att kultur är viktigt för samhällsutvecklingen. En kommun med rikt kulturutbud stärker sin attraktionskraft.

Jacob Käll sitter i arbetsgruppen som ska se till att Vimmerby får en lokalförening för Riksteatern.
Jacob Käll sitter i arbetsgruppen som ska se till att Vimmerby får en lokalförening för Riksteatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!