Solen och nostalgin flödade ikapp

Tiden gick baklänges vid stationshuset i Virserum, si så där 50, 60 år tillbaka. Till en tid när allt, i alla fall så här i backspegeln, var mycket enklare. Och det var många som ville följa med på den här tidsresan.

Smalspårstågen gick pendeltrafik mellan Virserum och Mosstorp under dagen. För att avsluta med en returresa till Åseda.

Smalspårstågen gick pendeltrafik mellan Virserum och Mosstorp under dagen. För att avsluta med en returresa till Åseda.

Foto: Olof Carlson

Virserum2018-06-10 19:00

För vare sig man kom med den smalspåriga rälsbussen från Åseda, med bil, traktor eller på moped så blev det en transportteknisk nostalgitripp av stora mått i dagarna två. Ja, det förstås, söndagen var den stora dagen i satsningen från Smalspårsföreningen i Virserum.

När klockan slog tolv på söndagen, bröts idyllen i Virserum av sirentjut. Men, dessbättre var det inga bränder på gång. Det var bara en veteranbrandbil som eskorterade mopedister och traktorer ut ut samhället.

Dagens äldsta traktor, en BM 10 med tändkulemotor från 1950 tuffade på riktigt bra, när den drog iväg ut på slingan.

En av dagens huvudbegivenheter var förstås det kombinerade traktor- och mopedrallyt som sammantaget lockade 20-talet ekipage.

Ett av traktorekipagen körde av Kurt Arvidsson från Ånhult utanför Virserum. Han hade lastat upp grannarna på hölasset och tog dem med sig på traktorrallyt.

– Fast det är inget stort hölass, sa han, det är torrt i år så det blev inte så mycket.

Men några stoppade säckar gjorde i alla fall att passagerarna åkte bekvämt.

Medan traktorer och mopeder gav sig ut på vift, hände det saker vid stationshuset. Nostalgikiosken gjorde förstås goda affärer, och knappt halva dagen hade gått förrän det var tomt i glassboxen. Eller i alla fall nästan.

För den yngre delen av publiken blev det rena högtidsstunden här populära Zillah och Totte gick upp på scenen.

Buktalaren Zillah och hennes smått oförskämda apa Totte bjöd på både musik och en hel del glada skratt.

Besökarna hade också en hel del spännande veteranbilar att titta på. En Pontiac till exempel, med en motorhuv stor som ett dansgolv, och en baklucka som var ännu större. Men likväl var den inte störst på veteranparkeringen. En SJ-buss från 1966 var större, och den gick i kompletteringstrafik med smalspåret och körde flera vändor mellan Åseda och Virserum.

Nostalgifirandet vid järnvägsstationen i Virserum började redan på lördagen, med högtidlig invigning av den nya offentliga toaletten. Ett samarbete mellan smalspårsföreningen och kommunen har lett fram till det här efterlängtade bygget. Kommunalrådet Lars Rosander fick förtroendeuppdraget att inviga bekvämlighetsinrättningen.

Den ena traktorn äldre än den andra tuffade iväg ut på traktorrallyt.
Den ena traktorn äldre än den andra tuffade iväg ut på traktorrallyt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!