Därför öppnar vi vår sajt nästa vecka

Nästa vecka låser Vimmerby Tidning upp sajten så att alla, även de som inte är prenumeranter, kan se vad vi levererar varje dag. Vi bjuder på det senaste som hänt i Vimmerby och Hultsfred, men på ett djupare plan handlar det om demokrati.

"Det är alltså extra viktigt att ha tillgång till riktig och vederlagd information, och inte hörsägen och killgissningar", skriver Vimmerby Tidnings chefredaktör. På vimmerbytidning.se kan du under nästa vecka ta del av allt material även om du inte är prenumerant.

"Det är alltså extra viktigt att ha tillgång till riktig och vederlagd information, och inte hörsägen och killgissningar", skriver Vimmerby Tidnings chefredaktör. På vimmerbytidning.se kan du under nästa vecka ta del av allt material även om du inte är prenumerant.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Krönika2022-01-15 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De skadade irakiska krigsfångarna kom till det svenska fältsjukhuset med bussar på kvällen när det var nattsvart och det enda som lyste upp var strålkastarna runt sjukhuset och den stjärnklara himlen. De flesta irakierna kunde gå själva, men en del låg på bårar som hängde i hållare på de gula amerikanska skolbussarna. Bårarna fick med visst besvär häktas loss, utan att patienten ramlade ur, och så bars de in i tälten där läkare gick igenom skadeläget. Därefter skickades de vidare till vårdtälten. De som var svårast skadade skickades till intensivvårdsavdelningarna, men det var i särskilt många.

Eftersom de var krigsfångar behövde de bevakas. Utmed bussarna och runt sjukvårdstälten stod delar av den svenska vaktstyrkan uppställd. Varje soldat var fullt utrustad med en AK-5:a i händerna. Jag hjälpte till med att bära bårarna, och vid ett tillfälle hörde jag en vaktsoldat säga till en annan. ”Tror du någon av dom här var med och lyfte ut spädbarnen från kuvöserna?” Den andre soldaten svarade: ”Kanske. Det vet man aldrig.”

I varje krig förekommer en mängd desinformation, eller berättelser som är ämnade att framställa den andra sidan i dålig dager. Det förekommer alltid, och från båda sidor. En del är medvetna lögner, andra berättelser som får eget liv. När Irak invaderade Kuwait i augusti 1990 spreds strax nyheten att irakiska soldater lyfte för tidigt födda spädbarn ur kuvöserna och lämnade dem åt sitt öde på stengolven på sjukhusen. Med rätta upprördes människor över hela världen. Hur kunde någon bära sig så hänsynslöst åt!

Nyheten dök bland annat upp vid ett vittnesmål i den amerikanska kongressen på hösten 1990, när en kvinna från Kuwait berättade att hon själv sett hur soldaterna lyft ur barnen och lagt dem på stengolven. Senare visade det sig emellertid att kvinnan var dotter till den kuwaitiska USA-ambassadören, att hon inte befunnit sig i hemlandet på mycket länge, och att allt var iscensatt av en PR-byrå.

Correns chefredaktör, Maria Kustvik, refererade i en krönika i höstas till en forskargrupp från Massachusetts Institute of Technology, MIT. Forskargruppen visar i en rapport att osanna inlägg på Twitter har 70 procents större möjligheter att delas, än de som är sanna. Utöver det sprids de falska nyheterna mycket snabbare än sanna nyheter.

undefined
Nyheter sprids snabbt på sociala medier. Men en forskargrupp visar i en rapport att osanna inlägg på Twitter har 70 procents större möjligheter att delas, än de som är sanna.

I krönikan refererar Maria Kustvik vidare till Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet, som förklarar spridningen av felaktig information med socialpsykologiska mekanismer. Känslorna får styra på bekostnad av förnuftet. Man blir faktaresistent när man är övertygad om något, utan att det finns en tillräcklig grund för detta. Tro istället för kunskap.

De irakiska soldaternas grymhet gjorde oss så upprörda att vi glömde ställa oss frågan hur rimliga eller trovärdiga uppgifterna egentligen var.

Det har aldrig varit så viktigt med fria oberoende medier som nu. Stora delar av världen är djupt polariserad. Det skär genom länder, städer, släkter och familjer. Inte i allt. Men i många viktiga frågor. Inte minst i synen på corona-pandemin, vaccination och vilka restriktioner som är nödvändiga. Det är alltså extra viktigt att ha tillgång till riktig och vederlagd information, och inte hörsägen och killgissningar.

undefined
"Det är alltså extra viktigt att ha tillgång till riktig och vederlagd information, och inte hörsägen och killgissningar", skriver Vimmerby Tidnings chefredaktör. På vimmerbytidning.se kan du under nästa vecka ta del av allt material även om du inte är prenumerant.

På måndag öppnar vi Vimmerby Tidnings sajt så att alla, kostnadsfritt, kan skapa ett konto och under resten av veckan läsa våra artiklar. Det gör vi bland annat för att visa de som inte har någon form av prenumeration vad vi levererar varje dag, så att alla kan hålla sig informerade om det senaste i Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund, också på ett mer djuplodande plan.

Det går naturligtvis inte att jämföra det spända läget i Ukraina, polariseringen i USA, eller någon annan världshändelse, med det som sker i Vimmerby och Hultsfred fullt ut. Men för oss som bor här och lever våra liv här, är det vår vardag och verklighet. Och ska vi ha en fullödig demokrati är det viktigt att vi alla håller oss informerade om vad som händer i vår direkta närhet.

På kvällen, efter att vi tagit hand om de skadade soldaterna, satt några av oss utanför en barack och svalkade oss med en kall dryck. Stjärnorna gnistrade över våra huvuden. En sjuksköterska från Norrland sa: ”Fast jag kan inte förstå vad dom skulle ha kuvöserna till. Dom kan ju bara användas som just kuvöser. Det verkar konstigt.”