En epok går i graven – och det kom onekligen oväntat

Att någon av de två Konsumbutikerna skulle behöva stänga var inte oväntat. Däremot var det en skräll att Coop väljer att slå igen gamla Domus.

Fortfarande Domus för en del. Och nog är det en epok som går i graven när Coop lägger ner butiken i centrum, som i decennier också varit en mötesplats. Bilden är från 1972.

Fortfarande Domus för en del. Och nog är det en epok som går i graven när Coop lägger ner butiken i centrum, som i decennier också varit en mötesplats. Bilden är från 1972.

Foto: Thorvald Eriksson, Vimmerby kommuns bildarkiv

Krönika2022-04-09 08:46
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdags kom nyheten att Coop i centrala Vimmerby slår igen. Gamla, fina Coop, som många tycker. Eller Domus som en del fortfarande kallar det. Butiker har öppnats och tvingats stänga i alla tider. I Vimmerby har vi många exempel på det. Det är något som pågår hela tiden. Men så finns det butiker som betyder något extra. Som är mer än bara en butik. Och att döma av många reaktioner jag fått från olika människor är gamla Domus en sådan butik. Den har alltid funnits där och förväntas alltid finnas där.

undefined
Fortfarande Domus för en del. Och nog är det en epok som går i graven när Coop lägger ner butiken i centrum, som i decennier också varit en mötesplats. Bilden är från 1972.

Att någon av de två Coopaffärerna skulle slå igen var inte oväntat. Sedan kooperationen tog över Nettos butiker i Sverige har det skett återkommande, bland annat i Hultsfred helt nyligen. Och det har skett framför allt på mindre orter, där det helt enkelt inte finns utrymme för mer än en Konsumbutik. Det är inte ovanligt med två butiker från samma koncern. I Vimmerby finns det två ICA-affärer, men när det kommer till kooperationen så vill jag påstå att det är annorlunda. Kanske mindre idag jämfört med tidigare, icke desto mindre annorlunda. Förr var det ett tydligt ställningstagande att handla i en Konsumbutik, eller något naturligt, något som gick från generation till generation.

Jag försöker handla i lite olika matbutiker och det gör jag för jag tycker det är intressant att se hur det går för dem. Jag är naturligtvis ingen expert, och jag handlar alldeles för sällan i en del butiker. Likafullt var jag övertygad om att den Konsumbutik som skulle tvingas stänga var den gamla Nettobutiken. Kanske för att den gamla Konsumbutiken alltid funnits. Kanske för att jag upplevt att det ofta är många där och handlar, men där har jag tydligen fel, eftersom huvudargumentet från Coop centralt att stänga igen är att lönsamheten minskat.

undefined
"Att någon av de två Coopaffärerna skulle slå igen var inte oväntat...Likafullt var jag övertygad om att den Konsumbutik som skulle tvingas stänga var den gamla Nettobutiken."

Ofta när jag går till gamla Domus så ser jag människor som sitter och dricker en kopp kaffe, som samtalar, förmodligen om vardagliga saker, kanske om vädret, eller det senaste som hänt, i bästa fall om något som de läst om i Vimmerby Tidning. En del har tipstalonger framför sig och kliar sig i nacken och funderar möjligen på om det inte är dags för en skräll mellan Chelsea och Brentford, som det mycket riktigt blev helt nyligen. För många har alltså den gamla Konsumbutiken varit en mötesplats, dit man går för att träffa vänner och bekanta och i bästa fall få sig ett skratt, eller åtminstone lite mänsklig kontakt. Nu är det emellertid snart slut med det och det är tråkigt.

undefined
Coop mitt i stan, men snart ett minne blott.

Coop centralt säger att de har planer på att bygga ut den gamla Nettobutiken under året. Jag antar med en förbutik där det går att tippa, där man kan köpa sig en kopp kaffe, pokulera lite med gamla bekanta och lämna och hämta paket. Det är så jag uppfattat Coops planer, men när Vimmerby Tidning pratar med Coop centralt verkar det mesta oklart. Det finns ingen bestämd tidsplan, alltså när utbyggnaden ska ske så att förbutiken med service blir verklighet. Var gänget som håller till på gamla Konsum ska ta vägen tills nya Konsum byggt ut, är inte lätt att veta, men tids nog får vi veta det också.