Tåget saktade in och stannade slutligen på Malmö Centralstation. Jag blev oväntat glad när jag steg ur tåget och möttes av en len sensommarvärme. Jackan fick förbli oknäppt så att överdelen av kroppen kunde ta emot den ljumma, välkomnande och livsbejakande värmen.
Det var i början på oktober 2006. Jag bodde i Gävle och arbetade som redaktionsansvarig på TV4 GävleDalarna och när jag klivit på tåget i Gävle var det kylslaget. Det behövdes varm jacka, halsduk och något på huvudet. Gärna kraftiga skor. I Malmö var munderingen synnerligen överflödig. Sverige är ett väldigt avlångt land, de olika årstiderna inträffar vid olika tidpunkter. Att stiga ur tåget i Malmö var som att stiga ur ett flygplan på Kanarieöarna i februari. Jag älskar värme. Framför allt när det är kallt.
Anledningen till vistelsen i Malmö var en ledarskapsutbildning som TV4 Sverige AB bestämt att vi redaktionsansvariga skulle gå. Vi var väl ett femtontal, från Luleå i norr till Malmö i söder. Utbildningen var påkostad. Den hölls av ett av de mest prestigefyllda företagen i utbildningsbranschen. Vi skulle träffas under tre tillfällen på sammanlagt sex dagar. Det innebar resor, hotell, mat och någon upplevelse. Vid sista tillfället i december tog vi tåget över bron och åt julbord på Tivoli i Köpenhamn. Det var fantastiskt. Vi hade också givande nätverkande i baren efter kurserna.
I veckan har det stormat i Vimmerby kommun. Vimmerby Tidning har bland annat i flera artiklar redovisat hur kostnaderna för ledarskapsutbildningarna ökat kraftigt under de senaste åren, samtidigt som kommunen skurit i utbildning för de övriga medarbetarna. Vimmerby Tidning har kunnat visa att kommundirektör Carolina Leijonram ensam blivit utbildad för över hundratusen kronor under en treårsperiod. Dagens Vimmerby har lyft frågan om jäv, eftersom kommundirektören använde utbildningsföretagets ägare Erica Grawé när hon sökte jobbet som kommundirektör. Och allt landade slutligen i att kommunen ska låta göra en oberoende utredning om huruvida Vimmerby kommun gjort rätt eller inte.
Tyvärr är trenden idag att mer och mer ska hållas hemligt, och det gäller både inom det privata som det offentliga. Ett sätt att hemlighålla är att inte svara på frågor. Det görs en skattning vad ett svar kan ge och vad ett icke-svar kan ge, och i vissa fall fattas beslut att det är bättre att inte svara. Den som ställer frågan kanske tröttnar efter ett tag, och så försvinner problemet.
Jag påstår inte att Vimmerby kommun hade icke-svaret som strategi i det här fallet, och jag kan berätta att de skickat ett underlag till ett svar, som vi kommer att presentera framledes, men bara det faktum att de dröjde så länge gör att det blev lite av ett demokratiproblem. Vimmerby Tidnings uppdrag att granska det offentliga i allmänhetens intresse, försenades kraftigt, och det är aldrig bra. Jag är emellertid hoppfull att vi ska hitta en modell som ska fungera i framtiden.
Vi var alla i olika grad skeptiska till ledarskapsutbildningen i Malmö. Den gick bland annat ut på att förstå hur man själv är för att sedan kunna agera på rätt sätt mot medarbetarna. Efter hand blev utbildningen både begriplig och i väldigt många stycken användbar. Direkt mätbar blev den emellertid aldrig, och med dagens teknik är jag övertygad om att den hade gått att genomföra på ett enklare och billigare vis – med samma resultat.
Hösten 2010 fyllde TV4 20 år. Det firades storartat. Alla medarbetare bjöds till Stockholm där det var seminarie, lunch och på kvällen en stor fest. Det var fri sittning och det var många som sprang för att få en plats vid samma bord som Malou von Sivers eller Bengt Magnusson eller Tilde de Paula. Det var samma år som första säsongen av Så mycket bättre, och naturligtvis dök både September och Petter upp och framförde samma sånger som i programmet. Vi från provinsen blev djupt imponerade och kände att vi tillhörde något större.
Jag var för blyg för att springa. Jag hamnade vid ett bord med kollegor från andra lokalstationer. Det var mycket trevligt. Ett av samtalsämnena var hur otroligt påkostat firandet var med alla resor, hotell, mat, vin och uppträdande. Det kändes oerhört lyxigt. Vi var glada att TV4 valt att lägga så mycket pengar på att fira.
Huvudfrågan i allt detta är om medborgarnas skattepengar används på bästa sätt. För till skillnad från exempelvis TV4, som kan göra precis vad de vill med sina pengar och bara redovisa det de gör för aktieägarna, så måste en kommun kunna redovisa varje krona de spenderar. De ska kunna motivera varför kronan används till det den används.
Det är kanske inte lätt alla gånger, men det är så det ser ut och det är så det måste vara.