Nu blir det mer direktsänd fotboll på sajten

Vimmerby Tidnings satsning på lokal journalistik fortsätter. I år kommer vi kunna presentera direktsänd fotboll på vår sajt. Vi kommer bland annat visa lokalderbyna Vimmerby–Gullringen, Vimmerby–Tuna och Gullringen–Tuna!

Vimmerby Tidning direktsänder fotbollsmatcher och chefredaktör Daniel Söderqvist hoppas att de som älskar sina lokala fotbollslag ska bli lika glada över att kunna följa Tuna, Gullringen och Vimmerby som han själv var när han såg IFK Norrköping under sin tid i Sydamerika.

Vimmerby Tidning direktsänder fotbollsmatcher och chefredaktör Daniel Söderqvist hoppas att de som älskar sina lokala fotbollslag ska bli lika glada över att kunna följa Tuna, Gullringen och Vimmerby som han själv var när han såg IFK Norrköping under sin tid i Sydamerika.

Foto: Vimmerby Tidning

Krönika2021-03-27 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan 2012 och 2014 arbetade jag med bistånd i Latinamerika. Jag var personalansvarig och jobbade från kontoret i Managua, Nicaragua. Utöver kontoret i Managua hade vi kontor i Quito i Ecuador och Santa Cruz i Bolivia. Det innebar att jag behövde resa mellan kontoren emellanåt. 

Privat upptog allsvenskan i fotboll mycket av min tid. Det gör den alltid. IFK Norrköping är laget i mitt hjärta och efter att klubben åkt ur högsta serien, först 2002 och sedan igen 2008 direkt efter att de gått upp, var jag alltid orolig att det skulle bli degradering ännu en gång, och lugn blev jag aldrig förrän 34 poäng var inspelade. Det är ungefär vad som krävs för att vara säker på att hänga kvar.

Hemma i Managua hade jag bra uppkoppling och det var inga problem att streama alla IFK:s matcher. Spelades de på helgerna fanns inga hinder, men gick matcherna på vardagarna fick jag anpassa arbetstiderna efter dem. Ta en längre lunch och sedan arbeta ikapp. Vid vinst var det lättarbetat. Vid förlust gick det tyngre. Grannarna förstod snart anledningen till att det understundom var högljutt hemma hos utlänningen. De lärde sig att laget hette IFK Norrköping, även om de uttalade det lite annorlunda. Och de lärde sig sången till inmarschen: ”Härliga IFK…”

undefined
Vimmerby mot Gullringen - en av årets höjdpunkter i lokalidrotten.

Förra året kunde Vimmerby Tidning visa en del lokala fotbollsmatcher på nätet. Det var bra produktioner med kunniga kommentatorer. Precis som nu rådde det coronatider och matcherna fick spelas nästan utan publik. 

I går kom beskedet som gjorde mig fantastiskt glad, nämligen att Vimmerby Tidning säsongen 2021 kommer att kunna erbjuda flera direktsända TV-matcher på herr- och damsidan. I herrarnas Smålandsfyra återfinns Vimmerby, Gullringen och Tuna. Riktiga lokalderbyn. I damernas division två spelar Vimmerby och Frödinge, också det derbymatcher, och också de matcherna kommer vi att kunna visa. I skrivande stund vet jag inte exakt vilka fler matcher, utöver lokalderbyna, som vi kommer kunna presentera. Men min förhoppning är att det blir fler och att fotbollsintresset ökar och på så sätt också gynnar klubbarna, som har det tufft i pandemitiderna.

Som det är i dessa digitala tider för vi statistik över det mesta. En sådan sak är vi kan se var i landet ni läsare befinner er när ni läser på sajten. De flesta finns självklart här i trakten. Men utöver det finns också många läsare i storstadsområdena. Vimmerbybor och Hultsfredsbor i förskingringen. De kommer också kunna ta del av den lokala fotbollen, vilket jag tror är glädjande.

undefined
VIF Dam.

I augusti 2012 var jag i Quito. Jag skulle träffa alla medarbetare i Ecuador för första gången. Samtidigt var allsvenskan i full gång. Uppkopplingen på hotellrummet i Quito var dålig, men ställde jag datorn på en stol vid dörren funkade det hyfsat. Matchen jag såg var en hemmamatch mot Häcken. Jag hade laddat upp med öl och chips, men sögs snart in i spelet och glömde helt bort förtäringen. Det var fantastiskt att kunna se matchen live uppe i de andinska bergen. Nästan som att vara på plats på Parken. Jag skrek och tjoade och kom med goda råd, vilket naturligtvis inte hjälpte över huvud taget. 

Det blev förlust med uddamålet. Trots det var det en härlig upplevelse, att långt hemifrån ändå kunna få vara med och engagera sig för laget.