Ambitioner, förhoppningar och löften

I mars förra året berättade jag att Vimmerby Tidning har läsarlöften Jag tycker vi klarat dem bra, men det som är viktig, som betyder något – och som verkligen värmer – är att mycket tyder på att också ni läsare tycker det.

Krönika 8 januari 2022 10:00
Detta är en ledarkrönika.

Om jag förstått Leif GW Persson rätt så börjar han varje år med att ändra sina mat-, dryckes- och träningsvanor. Han går från att på ena sidan årsskiftet njuta av livets goda, med den feta och goda maten, de goda och dyra vinerna, de sena nattmackorna nedsköljda med något annat gott och dyrt, till – ett liv med sund kost, ingen alkohol, och kroppslig träning till gagn för hälsa och humör. 

Han har berättat att detta sunda leverne vanligen pågår under den återstående vintern, våren och ibland en bit in på försommaren. Varför längden på det sunda levernet varierar i längd har för mig aldrig framkommit. Möjligen har det att göra med att han under samma period skriver på en bok, att allt fokus ligger på bokskrivandet och att det passar alldeles utmärkt med ett sunt leverne. Kanske är det så att när boken väl är klar, så är också perioden av uppbyggnad det, och bokskrivandet tar som bekant olika lång tid. Kanske är det inte alls så, för mig veterligen så skriver inte Leif GW Persson en bok varje år.

 

Det är många av oss som har ambitioner när ett år är slut och ett annat tar sin början. Många av oss avger nyårslöften. Vi ska börja träna, sluta röka, äta mera hälsosamt, bli klimatvänliga eller försöka vara mera positivt inställda. Någon kanske kommer på att hon eller han från och med nu ska säga flera ja än nej. Att det är roligare att säga ja än nej. Fast det beror naturligtvis på hur frågan ställs. ”Kan du tänka dig att sluta äta sallad, motionera, ta hänsyn till miljön och ta upp rökningen igen?” ”Nej, det tror jag inte.” Varför ska du alltid vara så negativ!”

För mig är löften något att ta på allvar och något som ska infrias. Så är det för många, och det är förmodligen också därför som ordet ”löfte” ofta byts ut mot ”ambitioner” och ”förhoppningar”. Inom journalistiken ställer vi emellanåt frågan, framför allt till politiker, ”kan ni lova det?” Ofta är svaret: ”Nej, men vår ambition är det.” Och det är inte sällan ett klokt svar emedan många saker är så komplexa och oförutsedda att de helt enkelt inte går att lova.

Nyårslöften är undantagsvis så komplexa, de är enkla att kontrollera. Slutade hon röka, snusa, äta ohälsosamt? Svar ja, eller nej. Fast varför inte? ”Min ambition är att sluta röka, snusa och äta ohälsosamt.” ”Hur gick det med din ambition?” ”Inte så bra. Men det var inget fel på ambitionen.”

 

I slutet på mars förra året berättade jag för er att Vimmerby Tidning, precis som alla andra tidningar inom NTM-koncernen, har läsarlöften, alltså löften till er läsare. Jag berättade att Vimmerby Tidnings läsarlöfte lyder: ”Vi lovar att fokusera på lokala nyheter som berör och betyder något för er läsare. Att vara korrekta, snabba och balanserade i vår rapportering. Vi är på plats där det händer, när det händer.”

Vidare skrev jag: ”Det går med all säkerhet att säga mycket om läsarlöften, men för mig betyder de två saker. Det första är att ni läsare får veta vad ni kan förvänta er av oss, att ni förstår vad vi vill och att ni kan kontrollera hur väl vi lever upp till det vi lovar. Det andra är att vi på Vimmerby Tidning är tydliga med vad vi vill, att vi berättar hur vi tänker när vi arbetar. För oss är kanske inriktningen känd sedan tidigare, men med skrivna löften hjälper det också oss att hålla rätt kurs.”

Det är utan tvekan förmätet att jag recenserar hur väl vi levt upp till löftena, men jag gör det i alla fall. Jag tycker vi klarat dem bra, men det som är viktigt, som betyder något – och som verkligen värmer – är att mycket tyder på att också ni läsare tycker det. Det är åtminstone vad de preliminära upplagesiffrorna pekar på. Antalet digitala prenumeranter har ökat med över 20 procent under 2021 och jag hör ofta uppskattande och berömmande ord om papperstidningen. Det gläder mig något oerhört. Och viktigt att påpeka, det hade inte varit möjligt utan er läsare. Stort tack!

 

Vi tänker naturligtvis inte låta oss nöja med det vi uppnått. Vi tänker fortsätta att göra bra lokal journalistik som berör och betyder något för er läsare. Vi tänker fortsätta att vara där det händer. Och er uppgift, kära läsare, det är att ligga på oss så att vi fortsätter att hålla våra löften.

God fortsättning på det nya året!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Daniel Söderqvist krönika

Daniel Söderqvist: Det är dumt att tänka på alla invandrare som en grupp

Det är dumt att tänka på alla invandrare som en grupp

Daniel Söderqvist: När fisket i Östersjön blev militärstrategi

När fisket i Östersjön blev militärstrategi

Daniel Söderqvist: Vi har de politiker vi förtjänar – på gott och ont

Vi har de politiker vi förtjänar – på gott och ont

Daniel Söderqvist: Pressfrihet – en hörnsten i demokratin

Pressfrihet – en hörnsten i demokratin

Daniel Söderqvist: Hjältemod och civilkurage i verkligheten • "Rätt ska vara rätt"

Hjältemod och civilkurage i verkligheten • "Rätt ska vara rätt"
Visa fler