Valborg är början på det ljusa och livgivande

Imorgon firar vi valborg. Då ska vi ska elda ut den mörka och kalla vintern, och elda in den ljusa och förhoppningsvis lagom varma sommaren. Vi ska elda ut höga räntor och vi ska elda in långa grillkvällar.

Passa på att elda ut missunnsamheten, det cyniska och bittra samtidigt som du eldar ut vintern och välkomnar våren, värmen och ljuset.

Passa på att elda ut missunnsamheten, det cyniska och bittra samtidigt som du eldar ut vintern och välkomnar våren, värmen och ljuset.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Krönika2023-04-29 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här med att "elda ut" är faktiskt vad valborg handlar om. Ända sedan Valpurgis helgonförklarades i Tyskland 870 efter Kristus och tog sig till Sverige och blev den heliga Valborg. Redan från början gjorde man stora eldar för att mota bort det gamla och för att bereda plats för det nya. Under långa tider var det ett bra sätt att mota bort häxor och annat sattyg, men framför allt har det varit ungdomens högtid.

undefined
"När jag växte upp var det en högtid lika viktig som nyårsafton och midsommarafton. Det var fest, och var det fest betydde det vin och öl och kanske sprit, och det var väl kanske inte alltid så bra. Många ungdomar gjorde sin alkoholdebut i samband med valborg."

När jag växte upp var det en högtid lika viktig som nyårsafton och midsommarafton. Det var fest, och var det fest betydde det vin och öl och kanske sprit, och det var väl kanske inte alltid så bra. Många ungdomar gjorde sin alkoholdebut i samband med valborg. Jag frågade reporter Jimmy Karlsson på Vimmerby Tidning om han mindes någon särskilt stökig valborgsmässoafton i Vimmerby och det gjorde han, så jag gick ner i det alldeles utmärkta tidningsarkivet och letade fram hur vi rapporterade om valborgsfirandet 2006, inte så länge sedan.

Rubriken var: ”Ungdomsfylleri på stan.” I ingressen stod det: ”Stora grupper ungdomar var ute på stan. Spriten flödade och ett tiotal fall av misshandel har anmälts.” Längre ner i brödtexten skrev reportern Janne Strömsten: ”En av nattvandrarna sa att hon aldrig varit med om något liknande. ’Ungdomarna har tagit över staden.’ Och vidare: ”Flera ungdomar var helt utslagna och några spydde bakom Apoteket och Baptistkyrkan. Ölen och spriten flödade, men inga föräldrar syntes till.”

undefined
Vimmerby Tidning rapporterade om skilda valborgsfiranden 2006. Då var det minst sagt stökigt på stan, med berusade ungdomar som kräktes bakom Baptistkyrkan och Apoteket. Men på Kröngården var det lugnare.

Och om jag förstått det rätt så var det efter bland annat den här incidenten som välvilliga krafter såg till att erbjuda ungdomar en tripp till Liseberg på valborgsmässoafton, som ett alternativ till osunda aktiviteter på hemmaplan. Numera så är inte valborg alkoholdebut för ungdomar utan istället skolavslutningen, varför välvilliga krafter även i år erbjuder en resa till Liseberg. Nu är det för all del möjligt att någon spyr efter att ha åkt bergochdalbanan också, men då är det i alla fall inte bakom Baptistkyrkan – och inte på grund av alkohol.

Under artikeln fanns det en annan artikel om firandet på Kröngården. Där gick det lugnare till. Där var det kaffe med bulle och dåvarande turistchefen Christina Thorstensson vårtalade. Hon talade om hur många turister som satt i Sverige och runt hela världen och längtade efter den kommande sommaren och att då kanske komma till Vimmerby. Och det hoppas vi även i år. Turismen är bra för både Vimmerby och Hultsfreds kommun. 

undefined
"Numera så är inte valborg alkoholdebut för ungdomar utan istället skolavslutningen, varför välvilliga krafter även i år erbjuder en resa till Liseberg. Nu är det för all del möjligt att någon spyr efter att ha åkt bergochdalbanan också, men då är det i alla fall inte bakom Baptistkyrkan – och inte på grund av alkohol", konstaterar krönikören.

Härom året skrev jag i en krönika att midsommarfirandet är den enda högtiden som inte har ett kristet ursprung. Längre fram i krönikan skrev jag att det var fel, att midsommar faktiskt kommer ur firandet av Johannes döparens dag, men att är mer eller mindre bortglömt, att de flesta av oss inte skänker Johannes döparen många tankar när vi dukar upp med sill, färskpotatis och nubbe.

När jag skrev om midsommarfirandet hade jag uppenbarligen helt glömt valborg, som alltså också har ett kristet ursprung, men där det profana firandet helt tagit över. Jag har inga synpunkter på hur vi firar vare sig midsommar eller valborg, om det är med kristna förtecken eller inte. Jag bara konstaterar att allt utvecklas, att allt är statt i förändring, och att det alltid varit så.

Förra årets valborgsfirande var den första efter att vi tagit oss igenom pandemin. Och så här i efterhand känns det avlägset. Vissa pandemibeteenden tycks vi emellertid inte vant oss av med riktigt ännu. I lunchrummet sitter vi i mångt och mycket fortfarande Coronasäkert. Det går alldeles utmärkt. Vi måste bara prata lite högre: ”Hur smakar din soppa?” ”Vasadu?” ”Jag frågade hur din soppa smakar?” ”Om min soppa snarkar? Nej, det gör den verkligen inte.”

undefined
Passa på att elda ut missunnsamheten, det cyniska och bittra samtidigt som du eldar ut vintern och välkomnar våren, värmen och ljuset.

Imorgon firar vi valborg. Och då tänder vi elden. Och med den eldar vi ut den mörka och kalla vintern, och eldar in den ljusa och förhoppningsvis lagom varma sommaren. Vi eldar ut höga elpriser och vi eldar in långa grillkvällar.

Vi eldar ut missunnsamheten och eldar in medmänskligheten. Vi eldar ut det bittra, det cyniska och det elaka, och eldar in det öppna, det välkomnande och det omfamnande. Vi eldar helt enkelt ut död, och eldar in liv.

Trevlig valborg!