Vimmerbypolitikern fortsätter att förvåna

Motgångarna har kommit slag i slag för den moderate kommunpolitikern Kjell Alexandersson. Först Vimmerby Tidnings avslöjande i juni, sedan uppgifterna igår och slutligen när Frilans Finans berättar att han inte kan använda deras tjänster för fakturering. Nu planerar Alexandersson att lägga ner det egna företaget. Det är naturligtvis tråkigt och jag beklagar det.

Vimmerby Tidning kunde i slutet av juni berätta att Kjell Alexandersson (M), nummer 11 på moderaternas lista inför valet, frekvent fakturerade Vimmerby kommun under åren 2016-2017 utan vare sig upphandling eller F-skatt.

Vimmerby Tidning kunde i slutet av juni berätta att Kjell Alexandersson (M), nummer 11 på moderaternas lista inför valet, frekvent fakturerade Vimmerby kommun under åren 2016-2017 utan vare sig upphandling eller F-skatt.

Foto: Johannes Widergren

Krönika2022-10-08 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom journalistiken finns begreppet konsekvensneutralitet. Det betyder att medias uppgift är att rapportera om det som händer utan att ta hänsyn till vad för konsekvenser en artikel kan få. Naturligtvis förutsatt att allt i artikeln är sant. Förenklat uttryckt kan man säga att om något är sant, men kommer att göra någon ledsen eller upprörd, så ska inte media ta någon hänsyn till det. Medias uppgift är att rapportera om det som berör och påverkar medborgarna.

Konsekvensneutralitet är en självklarhet teoretiskt och så länge det rör offentliga personer. Det är medias uppgift att rapportera om en politiker snattar, fuskar med bidrag, eller om en idrottare ertappas med narkotika. Det är emellertid inte lika självklart när det handlar om människor som bara delvis är kända eller för all del om människor som är politiker på sin fritid.

I torsdags kunde Vimmerby Tidning berätta att den moderate fritidspolitikern Kjell Alexandersson haft fortsatta problem med att följa de svenska skattelagarna. I juni berättade vi att han skickat fakturor till kommunen som kommunen betalade trots att Alexandersson vid tillfället inte hade någon F-skattsedel. Förklaringen då var att hans numera avlidna revisor inte gjort sitt jobb. Och det är ju fullt möjligt, även om det i slutändan är Alexandersson som är ytterst ansvarig för sin deklaration, precis som vi alla är.

De fortsatta problemen består i att Alexandersson återigen skickat fakturor till kunder där det framgår att han har F-skatt när han i själva verket inte har det. Som vi tidigare rapporterat fråntogs Alexandersson sin F-skatt i december 2020 eftersom han inte deklarerat, och följaktligen inte nyttjat sin F-skatt.

Förklaringen den här gången är att det har blivit fel, men att det ska rättas till: ”Det har blivit fel då, de [fakturorna] skulle inte ha gått ut. Jag började med Frilans Finans för att jag skulle göra rätt men det är min ekonomikonsult som dröjt i handläggningen.” Och det kan ju också vara en fullt rimlig förklaring, även om det igen bör understrykas att vi alla är ansvariga för vår egen deklaration och att allt görs enligt gällande skatteregler.

Sent på fredagseftermiddagen sms:ar Alexandersson till Vimmerby Tidning och berättar att han ämnar lägga ner företaget. Han skriver: "Jag kommer att lägga ner Terra Byggkonsult. Jag har gjort vad jag har kunnat. Man har kommit till vägs ände."

Jag kan inte tycka annat än att det är tråkigt, men samtidigt inser jag att Vimmerby Tidnings granskning förmodligen är en del i beslutet. Och det finns säkert de som tycker att vi har gått för hårt åt Alexandersson, att vi inte behövt publicera hans namn, att alla kan vi göra fel utan att hamna i tidningen. Det finns kanske också någon som uppfattat det som att det varit något personligt, och jag har stor respekt för alla de synpunkterna, men faktum kvarstår – det Vimmerby Tidning publicerat är korrekta uppgifter och det är vår uppgift att granska och att objektivt redovisa resultatet, detta oaktat konsekvenserna. Det kan tyckas hårt, men jag vet inte hur vi kunnat rapportera både det som är sant utan att ställa de granskande frågorna, och utan att fortsätta kontrollera de uppgifter vi fått.

Slutligen: Det är viktigt att påpeka att Alexandersson enligt Skatteverket inte begått något fel. Det är också viktigt att påpeka att medias roll inte är att döma, men väl att uppmärksamma.