Aktuellt om sjukvårdskrisen

Tack för alla samtal och insändare som hittills inkommit. Intressant att det finns en grupp välkända företagare med funderingar på att bilda ett landstingsparti. Förtroendet för landstinget är förbrukat och syftet är att med en viss summa pengar kunna förhandla med Kalmar läns landsting alternativt Östergötlands eller Jönköpings läns landsting som ju har sjukhus i Eksjö. Gotlands kommun har ordnat sin sjukvård bra och köper tjänster från fastlandet. Inget landsting behövs alltså.

Ledaren2004-09-04 02:00
Detta är en ledare.

Intressant är också idén att bjuda ner Pär Nuder som är en ledande socialdemokrat och som ifrågasätter nuvarande system med landsting. Vårt område, norra Kalmar läns inland, skulle på ett bra sätt spegla intressekonflikten mellan invånare och företagare å ena sidan och landstinget å andra sidan. Varför inte använda denna region som "testområde" för ett nytt sjukvårdstänkande på fastlandet?

Hemligstämplat material
Lokaltidningen har på lokalt och centralt plan från Kalmar försökt få ut det utredningsmaterial som enligt en uppgift skall finnas framme och vara underlag för beslut. Visserligen är det ju politikers uppgift att tala om målsättningar men det måste ju också vara intressant för varje ansvarsfull politiker att få veta hela underlaget och hur man kommer fram till de siffror som nu är i omlopp.
Tyvärr har materialet blivit hemligstämplat som internt arbetsmaterial och det kommer att ta veckor innan materialet är färdigbearbetat.
Det märkliga är att då kan politikerna inte ta ställning vid landstingsmötet i Hultsfred när det inte finns något egentligt underlag.
Självfallet har lokaltidningen begärt att få varenda siffra redovisad och på olika sätt senare få externa synpunkter på dessa siffror.
Det skall alltså bli intressant att erfara när bearbetat underlag finns och när eventuellt beslut sker.
Lokalhyror
Speciellt intressant blir det hur man beräknar lokalhyror. Primärvården hyr lokalerna av landstingets eget fastighetsbolag utifrån enligt uppgift marknadsmässiga principer. Om man nu bantar och utrymmer lokalerna blir ju dessa tomma och visserligen sparar primärvården pengar men landstingsfastigheter förlorar.
Till syvende och sist är det ändå samma huvudman. Eftersom lokalerna med all sannolikhet inte kan hyras ut till annan verksamhet blir det intressant att erfara hur man behandlar detta i utredningen. Någon reell besparing blir det inte. med mera. grundvärme bör man ju ha.
Listning
Det lär vara så att landstinget har tagit fram en modell med visst antal kronor per listad individ hos primärvården och på så sätt fått fram tilldelning av medel till varje primärvårdsenhet.
Ju mindre enhet, desto större torde de fasta kostnaderna per individ bli när man fördelar kontorspersonal, lokaler med mera. Ett sådant system missgynnar lätt mindre enheter.
Kostnadsfördelningen blir därför intressant att få se på pränt.
Lista Er snabbt
När nu tilldelning / ekonomiska ramar sker efter antal listade personer är det ytterst viktigt att invånarna är listade.
Om det nu är så att många tusen i regionen inte listat sig hos primärvården, vilket troligtvis inte heller undertecknad gjort, mister alltså primärvården i Vimmerby stora summor.
Även här kommer det att bli intressant att i utredningen se på hur många individer man gjort kalkylen på och hur många individer som har listat sig av det totala antalet personer. Samt antal kronor per individ.
Stigande förvåning
Ju mer man försöker bli insatt i denna fråga och med svårigheter att få information blir man mer och mer förvånad att snabbt beslut skulle vara möjligt.
Mer om detta när lokaltidningen äntligen får relevant underlag om några veckor.
Till sist
Av besparingskrav på ca 40 miljoner hos 25-30 primärvårdsenheter skall omkring en fjärdedel sparas i Vimmerby!
Vimmerby skall straffas för tidigare budgetunderskott. Nutidens invånare skall alltså betala gamla "skulder". Kalmar läns landstings tänkande känns oklart. Förhoppningsvis klarnar med tiden hur man resonerar och om detta skiljer sig från sunda ekonomiska principer i företag eller organisationer.

Bengt Ingemarsson
Chefredaktör
Läs mer om