Akutsjukhusens antal

Landstingsfullmäktige i Kalmar län sammanträder idag i Borgholm för att bland annat besluta om en tilläggsbudget på 38 miljoner kronor. Pengarna tycks aldrig räcka till och det är dags för politikerna att "skära tårtbitar" i besparingssyfte i stället för att "hyvla ostskivor". I den här spalten har vi tidigare ifrågasatt om länet verkligen behöver tre akutsjukhus med full hälso- och sjukvårdsservice. Denna artikel har fått ett socialdemokratiskt landstingsråd att reagera. I en interpellation, ställd till centerns landstingsråd Hans Wendell, vill Anders Henriksson (s) nu veta om hela centergruppen står bakom ledaren i Vimmerby Tidning den 12 maj, eller om det bara är ett utspel från tidningen.

Ledaren2003-05-27 09:03
Detta är en ledare.

Han Wendell påpekar i sitt svar att det kan finnas anledning att se över hela sjukvårdsorganisationen. Han vill dock inte gå så långt att han direkt ifrågasätter ett av akutsjukhusens existens.
Men, påtalar han i sitt svar, det åligger naturligtvis varje skribent i länets tidningar att torgföra vilka förslag man vill, över detta varken vill eller kan den politiska organisation styra.

Miljardförlust
Landstinget i Kalmar län hade, fram till oktober månad i fjol, ett socialdemokratiskt styre. Med hjälp av stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet, lyckades de köra landstingets ekonomi i botten. På åtta är försämrades landstingets kapital med 25 procent och den sammanlagda förlusten var en miljard kronor.
Någonting måste göras för att få ordning på penningflödet. Fortsätter förlusterna i samma takt kommer landstinget att gå i konkurs. Läkare och annan personal flyr länet därför att landstinget inte kan betala ut löner med mera.
För att förhindra att landstinget hamnar i den situationen behövs radikala åtgärder. Att ifrågasätta dagens akutsjukvård i länet är ett sätt. Har ett län med drygt 200 000 invånare råd att hålla sig med tre sjukhus?
Är det inte dags för alla de landstingsråd, som skattebetalarna dyrt arvoderar, gemensamt sätter sig, kanske i en bastu på Öland, och diskuterar akutvårdens framtid.
Vid bastubadande i på Öland har landstingsledamöter tidigare enats kring stora nedskärningar. Bland annat inleddes neddragningen i Vimmerby vid ett sådant tillfälle.

Möte i Gullringen
På tisdag i nästa vecka, den 3 juni, blir det ett intressant stormöte i Gullringen. Experter och sakkunniga ska diskutera och besvara frågor till den framtida järnvägstrafiken i Kalmar län.
Det är inte så att Stångdalsbanans framtid är hotad. Tvärtom, mötets syfte är att göra den ännu bättre.
Av den anledningen har Centerpartiet i Vimmerby, som arrangerar mötet, bjudit in representanter för Banverket, Regionförbundet och Järnvägsfrämjandet. Dessutom medverkar Åke Pettersson, som gjorde den utredning som låg till grund för Stångådalsbanan senaste upprustning samt chefredaktören Bengt Ingmarsson.
Idag finns ingen mötesplats för tågen mellan Vimmerby och Kisa. Det innebär att endast ett tåg kan finns på bandelen.
Om man ordnade en mötesplats i Gullringen skulle tågtrafiken kunna förbättras avsevärt. Det skulle då också kunna bli betydligt bättre möjligheter för godstrafik på sträckan Linköping-Kalmar.
Men mötesdeltagarna kommer också att penetrera hur banan ska se ut i framtiden. Om man lyckas på pengar till en elektrifiering knyter man samman länet på ett helt annat sätt och norra länsdelen får då också pendelavstånd till Linköpingsregionen.
Det finns anledning för envar att ta sig till Gullringen på tisdag. Mötet kan bli avgörande för den framtida utvecklingen av hela Kalmar län och speciellt den norra länsdelen.


Rolf Johnzon

Läs mer om