Alla måste behandlas lika, med massor av sunt förnuft

Att sila mygg och svälja kameler. Talesättet betyder att en person hänger upp sig på småsaker men låter grövre fel eller brister passera. Det är nog många som tycker att talesättet eller idiomet passar bra när vi ser oss omkring i centrala Vimmerby.

Ledaren2008-11-26 07:55
Detta är en ledare.

Vi hör om den ena förvaltningen som ålägger den andra att skyndsamt gräva bort parkeringen utmed Storgatan, intill Källängsparken. Detta eftersom någon har upptäckt att parkeringen står på mark avsedd för grönområde, eller parkändamål.
Parkeringen ska alltså bort, trots att den sedan 30-40 år har varit och är till stor nytta för närboende, för olika näringsverksamheter i närheten, för handel- och butiker, samt inte minst för besökande till Källängsparken.
Samtidigt som den här kommunala förvaltningen tar till hårdhandskarna i fallet icke planlagd parkering, blundar samma nämnd och samma tjänstemän, för en uteservering i centrala Vimmerby, som hindrar bilister, gående och parkerande.
I det fallet har enligt uppgift en dispens mycket generöst upprättats. För det var väl knappast stadsplaneläggarens avsikt att trottoaren och del av genomfartsgatan skulle ockuperas av den här ihopsnickrade anläggningen.

Enhetlig policy
Missförstå mig rätt. Jag har inget emot varken parker eller uteserveringar. Tvärtom faktiskt.
Men antingen kan kommunen vara benhård gentemot alla invånare, alla företag och alla andra kommunala förvaltningar. En förutsättning är självklart att kommunen håller lika hårt på reglerna för alla. Enligt den så självklara lagstadgade kommunala principen att alla ska behandlas lika.
Eller också kan kommunen vara lite smidig och snabbt se till att sådana uppenbara missar som att verkligheten inte stämmer överens med verkligheten åtgärdas. Interna schismer, om nu sådana existerar, får absolut inte drabba invånarna.
Kommunen får helt enkelt bestämma en policy - antingen silar den såväl mygg som kameler, eller också kan kommunen välja att svälja.

Deppigt värre
Liknande frågor kan synas små och betydelselösa. Det är naturligtvis fel. Vi har lärt oss genom årens lopp att det alltid är någon eller några som drabbas av samtliga kommunala beslut. I annat fall skulle de ju knappast behöva tas.
Ett bevis för detta fick vi vid det allmänna stormötet som föreningen Bevara Vimmerby, i samarbete med vår tidning, tog initiativet till för några veckor sedan. Det var så mycket folk i samlingslokalen på Astrid Lindgrens Näs att platserna inte räckte till.
Som vanligt kom torgutformningen på tal. Och även här handlar det om parkeringstillfällen. För femtioelfte gången på bara några tiotalet år, diskuteras förändringar. Och tacka sjutton för det - den nuvarande lösningen är ju bara så deprimerande.
Inget är mer humörssänkande som ett stort tomt och ödsligt torg.
Eftersom jag för tillfället känner mig alldeles för uppåt, surfar jag in på den kamera som är monterad på Turistbyråns pampiga tak. Vad ser jag, jo - en bil som sakta glider förbi, en gående på väg över Rådhustorget och i övrigt en enda helt tom uppskottad yta.
Där står varken bilar eller torghandlare, där ligger bara en stor snöhög och fryser. På torgets parkeringsdel får det inte rum en cykel ens, så trångt är det.
Verkligen deprimerande.

Evighetsexperimentet
Nej, det här evighetsexperimentet på Stora Torget i Vimmerby måste få ett slut. Gör som i Eksjö, gör som i Kisa, gör som på så många andra platser - använd värdefulla parkeringsplatser för torghandel om det så krävs. Om torghandlarna inte använder sina platser, så vore det ju bättre att centrumhandeln och bilande kommuninvånare gynnades.
Ett lika enkelt som genialt förslag är att upplåta värdefull torgyta till de torghandlare som är intresserade. Men platsen står bara till förfogande till, säg klockan 8.00 varje morgon. Eller 9.00.
Har torghandlarna missat att vara på plats i ottan för att göra sin inmutning för dagen - så blir torghandelsplatsen automatiskt parkering istället.
På det sättet skapar vi ett levande torg istället för ett ekande tomt och öde torg.
Det diskuteras även hur uteserveringen framför Stadshotellet ska utformas - samt ska anbudsförfrågan avseende sommarrestaurang ut på annons. Det är samma sak här, lösningen på hur bilister, gående och butikskunder, ska finna sig tillrätta är att ställa krav under ansvar.
Alltså fri rundkörning som på den gamla goda tiden, men i ofarlig krypfart, som ett så kallat Gångfartsområde. Där gäller att fordon inte får framföras med högre hastighet än gångfart, att fordon bara får parkeras på anvisade p-platser samt att fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
Att stänga av Sevedegatan framför hotellet är självmord. En propp centrumhandeln får svårt att överleva. Jag vet, för det experimentet har vi tvingats vara med om förr.

Vi har ju facit
Vi måste se till att sunt förnuft får råda. Att centrala Vimmerby ges möjlighet att leva. Med bilar och trafik och gående och butiker och fika och handlare och Vimmerbybor och turister och knallar.
Vi måste sträva efter ett levande centrum, inte ett ödsligt centrum.
Sommarrestaurangerna måste bli fler, det måste finnas flera alternativ för mat av olika slag, fika och glass. Och givetvis ska vi i en turiststad som Vimmerby tillåta servering av öl även på sommarrestaurangerna. Vi blir ju knappast av med dryckesproblemen genom att göra torget alkoholfritt.
Då blir det bara ännu mer volymprocent på bänkarna i kyrkparken.
Dessutom måste förvaltningarna samarbeta istället för att motarbeta. Se för Guds skull till att ändra stadsplanen blixtsnabbt så att parkeringen vid Källängsparken får vara kvar. Ödsla inte sammanträdesarvoden och tålamod på det.
Det borde vara gjort i några penndrag eftersom vi ju har facit, vi vet att det funkar, vi vet att Vimmerbyborna vill ha det så här.
Se till att skapa enhetliga regler för uteserveringar vad gäller fordonstrafik, parkeringar, gående och estetik.
Sluta sila mygg och svälja kameler.

Alf Wesik