Alla vill äta vid kommunens bord, men det är ingen som vill diska

Ett ordspråk är ett ordspråk, helt enkelt. Inget annat. Det är inget facit över livet eller lösningen på mänsklighetens framtid, eller nåt sådant. Men ordspråken är oftast väldigt tänkvärda. De har mejslats fram ibland av tänkare i flera generationer. Ett av ordspråken går så här ungefär; Ju fler kockar, desto sämre soppa.

Ledaren2013-01-10 15:30
Detta är en ledare.

Det betyder ungefär som så att om för många personer samarbetar på en och samma uppgift kommer slutresultatet att bli lidande på grund av att alla tror att de själva vet bäst och vill att saker ska göras på precis deras sätt.
Jag vill inte gå så långt som att säga att den som till slut formade ordspråket hade Kinda kommun i tankarna, som någon sorts vision eller farhåga. Men det kan mycket väl vara på det viset.
Så mycket är i alla fall säkert, att galenskaperna fortsätter. Det verkar ha blivit något sorts epicentrum för ologiskt tänkande just i Kisa. Inget blir riktigt rätt, verkar det.

Ett stort misslyckande
Trots att det verkligen bär mig emot, eftersom jag har en stor del av hjärtat placerat i den sydliga östgötakommunen, så har jag liksom vår tidnings nyhetsreportrar under en längre tid tvingats rapportera om märkligheter på rad - om det ologiska tänkandets triumfer.
Jag ska inte upprepa alla dem igen utan koncentrerar dagens ord kring styrandet av kommunen. Det är långt ifrån någon jättekommun, vi talar om, den är inte ens femsiffrig.
Ändå har befolkningsutvecklingen i Kinda hållits på en riktigt skaplig nivå. Efter 1970, som vi brukar använda som någon sorts utgångspunkt, gick befolkningen upp några år och var som mest i mitten av 70-talet 10 635. Sedan gick det upp lite då och då och sedan ner igen.
De senaste tio åren har trenden varit vikande, tyvärr - och nu är det cirka 9 750 människor som trängs inom kommungränserna.
Förutsättningarna för att driva kommunen är ypperliga, så invånartappet under de senaste decennierna måste ses som ett riktigt stort misslyckande av politikerna. Ska vi vara riktigt krassa så är det faktiskt bara den siffran som politikerna behöver ägna kraft åt.
Med en bra befolkningsutveckling följer de andra frågorna och åtagandena, enkelt och elegant som brev på posten.

Så fiffigt är det
En bra befolkningsutveckling kan åstadkommas med hjälp av det alldeles uppenbara, närheten till den explosiva storstaden Linköping - men med landsbygdens huspriser, natur och trygghet. Det kan åstadkommas genom att butikerna stimuleras och backas upp med olika idéer och stöd. Den nya handelsgruppens uppsnyggnings av genomfarten är exemplarisk, så enkel men så effektiv.
Det kan åstadkommas genom att näringslivet och företag får bästa tänkbara uppbackning. Om bara dessa tre grundelement fungerar, så ökar befolkningen. Och förutsättningarna är löjligt ypperliga, som sagt.
Men vad då, då? Undrar säkert den bästa av alla kretsar, nämligen läsekretsen, alla andra saker som måste fungera i ett samhälle då, och...
Så fiffigt är det att med en bra befolkningsutveckling, ökar den ekonomiska omsättningen totalt sett i kommunen, liksom skatteunderlag och möjligheterna att bedriva de kommunala lagstadgade åtagandena, såväl som de frivilliga.
Det är även ett snabbfacit på att kommunen fungerar i stort.

Skär uppifrån
Tyvärr har de goda krafterna stött på patrull under senare år i Kinda. De goda krafterna, den positiva energin, har tyvärr förbytts mot negativa diskussioner och fiendeskap.
Vi ska inte tala om den uppslitande debatten inom den nu styrande borgerliga alliansen i Kinda. Den känner vi alla till - nej, nu är det de fria fantasierna om någon sorts jättekommunorganisation i den lilla kommunen Kinda, som stör ordningen.
Det är direkt skadligt. Det finns ingen möjlighet att Kinda kommun ska behöva bära en så pass överdriven ledningsorganisation, att det ska behövs tre kommunalråd, för att åstadkomma den positiva befolkningsutvecklingen. Inte ens två. Frågan är om det egentligen behövs ett på heltid?
Jo, där kan det vara motiverat, fast bara under förutsättning att det rådet har rätt inställning och kompetens, liksom att övriga ledningsfunktioner sköter sina uppgifter klanderfritt och effektivt. De kommunala tjänstemännen har till uppgift att dels förse politikerna med erforderligt bakgrundsmaterial och -fakta för att de ska kunna ta ställning till och fatta riktiga beslut i respektive facknämnder, dels se till att utföra de beslut som politikerna tagit.
Oavsett egna åsikter om vad som är bäst.
Absolut inget annat. I övrigt ska alla resurser som över huvudtaget kan uppbringas satsas där det behövs bäst, det vill säga bland omsorgs-, service- och skolpersonal. Tillsätt erforderligt antal händer, ge dem bra lokaler och tillräckliga med ekonomiska förutsättningar.
Räcker inte pengarna, finns bara en sak att göra; skär uppifrån, se till att personalkostnaden inom administrationsapparaten hålls nere. Hur svårt kan det vara?
När det gäller Kindasoppan så blir den förmodligen såväl svårsmält som besk. Dessutom blir den onödigt dyr, med allt för många kockar i samma soppa.

Alf Wesik