Allt du behöver veta för att bli en tvättäkta skåning

Det sägs hela tiden att folk struntar högaktningsfullt i storregionfrågan. Att det är en diskussion som förs över deras huvuden. Ja, kanske det. Men hur litet intresset än är så kommer ingen undan. Den kommer att finnas där som katten ungefär. Vare sig vi vill eller inte.

Ledaren2011-12-24 05:05
Detta är en ledare.

Själv är jag tveksam till hela konceptet, till stordriften, till tankegångarna som säger att vi i ett modernt samhälle måste ha större mer kraftfulla enheter, för att klara konkurrensen - för att kunna ge invånarna bästa tänkbara service vad gäller bland annat sjukvård och infrastruktur.
Tänk, jag tycker nästan tvärtom. Inte blev väl något bättre i Storebro när lilla Sevede kommun slukades av storkommunen Vimmerby?
Inte blev väl något bättre när SAAB blev en del av jätten GM? Inte blev det väl bättre när Sverige gick med i EU..?
Om storleken är så viktig - kan man ju fråga sig om det är därför det går så dåligt för Luxemburg? Och så bra för Spanien!
Större enheter och större regioner ska göra att vi med större tryck och kraft bakom orden, ska kunna hävda våra intressen. I brottning skulle en tungviktare enkelt vinna lättviktsklassen. Men om alla blir tungviktare, så är ju förutsättningarna för vinst oförändrade.
Det sägs att det gått så bra för stora Västra Götalandsregionen. Kanske, men vänta bara tills alla andra regioner är lika stora.
Vi ska få bättre sjukvård i större regioner, sägs det, bättre vägar, tåg och väder. Jag förstår ingenting - det är ju exakt samma förutsättningar ändå - exakt lika många blinda tarmar, exakt samma antal fordon, lok, snöfall, läkare, ambulanser och hala löv.
Vad är det, och då menar jag exakt vad, är det som säger att Västerviks sjukhus får en bättre situation bara för att MAS i Malmö blir vår regions huvudsjukhus?

Mer naturligt
Nå, vi får ändå acceptera att vi ska ha större regioner. Och då väljer vi naturligtvis det alternativ som är bäst för oss - och möjligtvis i prio två, det som är bäst för våra nya klasskamrater. Av den anledningen är självklart alternativet att sträva emot Östergötland och Linköping det bästa för oss i norra Kalmar län.
Det tycker även de allra flesta politiker i norra Kalmar län. Lika sjuttsingen röstade många av dem för en Skåneregion. Så får det bara inte gå till. Det är med sådan logik politikerföraktet, det oftast grundlösa, sprider sig.
Med Malmö som regionhuvudstad för Vimmerby och Västervik, vad kommer regionstyrelsen i Malmö ha för intresse av att 33:an rustas utanför Frödinge, om öppettid på sjukan i Vimmerby, akuten och ambulanstillgången i Västervik?
Nada, ingenting - där kommer intresset att fokuseras på i sämsta fall endast Malmö, Lund, Köpenhamn och Hamburg, i bästa fall även Växjö, Kalmar och Karlskrona.
Men Vimmerby och Västervik, aldrig, nunca.
Det är, som jag påtalat tidigare på denna plats, mer naturligt för norra Kalmar län att gå ihop med Värmland. Det är betydligt närmare till Karlstad än till Malmö.

Läs och lär
Men ändå, det är ju julafton idag - och därför ska vi barn alla vara riktigt snälla. Jag ska avslutningsvis överlämna några julklappar till alla nya skåningar i Vimmerby och Västervik.

Läs på och lär er alla tio punkter utantill, det underlättar en smärtfri anpassning till den nya sydsvenska regionen. Det gäller som bekant att göra allt för ta skeden dit man kommer.
1. Sveriges högsta byggnad ligger i Malmö. Den heter Turning Torso och toppen svajar 50 cm i orkan.
2. Skånes djurpark har 80 olika djurarter att titta på, bland annat Ätlig groda och Vanlig padda.
3. Landskapsblomman i Skåne är prästkrage. Den blommar i juni och juli.
4. Kyddboulleh är skånska och betyder köttbulle. Den hittas enklast på Ikea i Väla. Där är ledarhundar välkomna.
5. Arnolds kannibalmuseum ligger mellan Önneköp och Huaröd. Muséet hade 500 besökare förra månaden - bara 499 kom ut.
6. Spiddekauge är ett bakverk dekorerat med kristyr, namnet är varumärkesskyddat av EU. Som Falukorv. Till Falun är det 41 mil från Västervik. Exakt lika långt som till Malmö.
7. Det finns 200 slott i Skåne, bland annat Skabersjö från 1510. Skabersjö IF förlorade avgörande kvalmatchen till fyran mot FBK Balkan med 1-3.
8. I nordvästra Skåne kan man prova på bergsklättring. Det räcker att ha med sig ett fyra meter långt rep.
9. Snorregatan ligger i Perstorp och varje år är det julmarknad där. Med ett hundratal stånd. I år stormade Berit in och förstörde hela festen.
10. Länsbokstaven är M. Ej att förväxla med N som är Halland. Hallands fläder är en skål.

Och jul för mig. En God sådan.

Alf Wesik