Allt för dyr mat i Västervik ska bli billigare i Vimmerby

Jag hade glömt handduken. Eller rättare sagt, det fanns inte plats för den på motorcykeln. Men Vimmerby Tidning kom med i alla fall ut till den ytterst enskilda bryggan vid Svalsjö i södra Östergötland.

Ledaren2010-06-30 06:48
Detta är en ledare.

Semester med andra ord och lugn och ro och absolut inget annat. Kan man tycka.
Men så är ju inte verkligheten. När vi i tisdagens tidning kan läsa att kommunalrådet i Vimmerby, Per-Åke Svensson, inte har något emot att kylmat-frågan åter blir en valfråga i höstens val - så kräver det en reaktion.
Jag kan helt enkelt inte se det på annat vis än att politikerna i Vimmerby återigen har trampat i klaveret. Trots massor av reaktioner, massor av irriterande motargument, massor av ilska, uppgivenhet och framför allt tveksamhet kring de utlovande besparingarna?
?så framhärdar samtliga de stora partierna kring matfrågan i Vimmerby.
Det blir införande av en helt otidsenlig kylmat-historia, om än draperad i någon sorts egen grönsaksröra. Det blir fortsatt byggande av en jättemat-industrianläggning.
Särskilt alarmerande ter sig denna motvalls käringpolitik när flera andra kommuner i landet avvecklar kylmat-systemen med motiveringen att transporterna blir för dyra. Som i fallet med Västervik, vår grannkommun, som inför näralagad mat igen, för att "bringa ner kostnaderna", för att "skapa bättre matkvalitet" samt för att stimulera "kökspersonalens yrkesstolthet".

Stimulera alternativ
Men i Vimmerby biter inga som helst argument. Vi har sett exempel på det när det gäller torgets utformning, när det gäller Astridminnet, värderingen av ALV, Ceos-vallen, den makalöst dyra gymnasiebyggnationen, med mera, med mera.
Av just den anledningen kan jag förstå att Per-Åke Svensson inte har något emot att det återigen blir en valfråga. Han struntar nämligen i, liksom hans kollegor i kommunstyrelsen, vad folket säger.
De struntar i argumenten, toppolitikerna. Gång på gång.
De är ena riktiga motvalls käringar.
Jag såg en fantastisk bra dokumentär på tvåan i söndags kväll, med rubriken Moderna måltider. Den går i repris i morgon torsdag och sedan på lördag igen. Se den och tänk efter.
I en framtid kommer med all sannolikhet valfrihet i olika former att växa fram. Det är jag övertygad om - jag tror nämligen att det sunda förnuftet segrar till slut.
Jag är övertygad om att äldreboenden kommer att bli en viktig samhällsfråga. För så är det att alla blir inte transformerade till någon sorts likformigt bylte i samma stund som de fyller pensionär.
Vissa vill ha ålderdomens boende på ett sätt, andra vill, och kan, ha det på ett annat. Alternativen måste stimuleras, måste erbjudas.
Vi måste visa denna växande grupp människor den respekt som den förtjänar.
Vimmerby snett ute
Lika säker är jag på att maten i en framtid kommer att bli ytterligare en fråga där det sunda förnuftet segrar. Med valfrihet, med närlagat in på knuten, matdofter, krydor, en närvarande kock att skälla på om det smakar lajbans, eller berömma om det är sagolikt.
Jo, en sak till. Jag är säker på att just Per-Åke Svenssons parti, centern, kommer att bli föregångare i den här frågan. Jordbruksministern Erlandsson talar redan i dessa termer, i sitt Matlandet Sverige - och partiledare Olofsson hejar på.
Västervik menar att transporterna blir för dyra med centralköksmodellen. I Vimmerby införs centralt tillagningskök för 30 miljoner, men de lokala köken ska till viss del vara kvar, för uppvärmning av potatis och grönsaker - det blir ännu mer snurrigt, ännu mer grönsaksröra, ännu mer transporter, ännu fler kök, ännu fler kastruller. Och mer disk.
Men färre glada miner. Centern är inne på rätt spår. Vimmerby är helt snett ute. Och Svensson har gjort en riktig tankevurpa.
Nya tåg i söder
Ytterligare en fråga där Västervik kniper pluspoäng, gentemot Vimmerby, är på kollektivtransportfrågan. De lyckas mitt framför ögonen på företrädare för Stångåbanekommunerna, att inte bara ta igen massor av förlorade år utan även köra om. Och förbi och försvinna i fjärran.
När det nu dessutom aviseras att Blekinge, Kronoberg och södra Kalmar går samman och satsar på utbyggd pendeltrafik mellan Kalmar och Växjö, och med Karlskrona som samarbetspartner, så hamnar Vimmerby, Hultsfred och de andra inlandskommunerna i Kalmar län ännu mer offside.
De köper nya pendeltåg från Skåne, medan vi får nöje oss med ständiga bussersättningar.
Allt detta med före detta kommunalrådet i Vimmerby som lokförare, som ordförande för Regionförbundet i Kalmar län, Leif Larsson. Även han centerpartist. Det är sannerligen dags att centerpartiet gör maten och tågfrågorna till stora valfrågor - men på ett helt annat sätt än vad som sker i dag. Rena rama kallsupen
Men inte för mig, dags för ett nytt dopp. Det är väl ingen som ser mig, jag har ju ingen handduk.

Alf Wesik