Allt måste funka år 2007 för sommarstaden Vimmerby

Det är omöjligt, helt omöjligt. Jag vägrar helt enkelt tro att någon stadsarkitekt, eller någon motsvarande person, men liknande kompetens eller arbetsuppgift, varit inblandad i utformningen av Vimmerby som sommarstad, den gångna säsongen.

Ledaren2006-09-06 06:49
Detta är en ledare.

Och följdfrågan är då naturlig - varför har inte någon sådan person varit inblandad? Det har helt enkelt varit nära fiaskostämpel på årets torg - och på de Berlinmurar som omgärdat uteserveringarna.
Det finns dock ett par slutsatser vi kan dra av det hela. Ett, det tar tid att arbeta in ett helt nytt koncept, och två, det går inte att kommendera människor att trivas och ha roligt. Därför måste vi ge torgutformningen ytterligare tid, flera år, för att växa till sig och för möjligheten att justera de bitar som inte fungerat i sommar.
Det är också av yttersta vikt att låta butikerna, låta handlarna komma till tals, och noga utvärdera deras resultat under den gångna sommaren. Och det är viktigt att såväl centrumbutikerna, som de mer perifera får säga sitt.

Sluta diktera
Det blåser onekligen hårt i Västervik för närvarande - men inte alls några olustiga vindar, det blåser medvind, medvind så det fladdrar rejält i håret. Några helt ovetenskapliga nedslag i verkligheten i somras, visar att där det var spridda skurar av människor, av ortsbor och av turister i Vimmerby, så var det packat i Västervik.
Där restaurangerna ekade tomma i Vimmerby på dagarna och eftermiddagarna, var det svårt att hitta bord i Västervik.
Där handeln, med vissa lysande undantag, upplevde en något lugnare säsong i Vimmerby, upplevde Västerviks butiker, en veritabel högsäsong. Där Vimmerby stänger av gator och torg och tror att folk ska vandra till sina inköpsställen, protesterar handlarna i Västervik och kräver kortare avstängningsperioder.
Vi måste helt enkelt hitta en lösning i Vimmerby, där såväl flanerande turister, lediga Vimmerbybor, och köpsugna kunder, trivs.
Vi måste helt enkelt hitta en lösning där efterfrågan och önskemål styr hur utbudet ska se ut, hur tillgängligheten ska vara etcetera. Vi måste vägra en situation där politiker och tjänstemän dikterar för oss invånare vad vi vill ha, och vad vi önskar oss.
Släpp konkurrensen fri
Inför kommande val är det på sin plats att politikerna talar om för oss hur de vill ha sommar-Vimmerby. I en tid när Astrid Lindgrens Värld och turismen blir en allt viktigare del i totalen, gäller det att förutsättningarna blir så lysande det bara går.
Politikerna, eller ännu hellre stadsarkitekten, måste sätta upp ett enkelt regelverk för uteserveringarna att hålla sig inom, såsom exempelvis staket och avspärrningar som passar in i stadsbilden, liksom möblemanget och parasoller. Bort således med de lysande vita betongklumparna i Berlinmursformat och bort med de gräsliga vita plastmöblerna.
Släpp sedan den fria företagsamheten fri. Ge alla som har några ideer chansen att förverkliga sina drömmar, låt krögarna konkurrera om gästerna. Det är i princip alltid så att konkurrensen skapar större valmöjligheter, och bättre utbud, än något byråkratiskt försök att styra utvecklingen.
Jag vet att årets sommar ska utvärderas av politikerna, men vi kan redan idag slå fast att årets säsong inte kommer att gå till historien som någon av de mer lyckade. Det finns massor av duktiga krögare i Vimmerby, varav årets entreprenör Björkbacken är en av dem, låt dessa själva - och med deras yrkeskunskap - forma en sommarstad som vi alla ska trivas i.
Jag är tämligen tvärsäker på att det i ett sådant koncept kommer att ingå olika former av lagad, god mat samt öl och vin. Därmed inte sagt att alla behöver dricka alkoholhaltiga drycker för att ha skojsigt - det finns ju glass också.
Men det brådskar. Inför 2007, och Astrid Lindgrens 100-årsfirande, måste helt enkelt allt funka mycket bättre än i sommar.

Alf Wesik