Allt mer öde centrum i Vimmerby, och problemet vÀxer pÄ vintern

Det ser verkligen inget vidare ut. Flera butikslokaler i centrala Vimmerby gapar tomma. Och det verkar vara akut brist pÄ idéer och initiativ för att komma till rÀtta med problemet. Till och med juleljusen pÄ torget lyser? inte, lamporna har gÄtt sönder och ingen vill ta ansvar för att byta dem.

Ledaren2012-01-12 07:59
Detta Àr en ledare.

Det enda som hörs frÄn politiker och tjÀnstemÀn och för all del somliga butiksföretrÀdare Àr fagra förhoppningar om att ett centrum med sÄ fÄ bilar som möjligt Àr lösningen pÄ allt. Rosa drömmar som kanske Àr helt politiskt korrekta, och kanske till och med funkar.
NÄgra veckor, eller nÄgon mÄnad, varje sommar.
Problemet Àr att butikerna och centrum mÄste leva Äret runt.
Det gÄr absolut inte att skylla pÄ de nya köpcentra som har vuxit upp i utkanterna av centrum. Vimmerby Àr stort nog för att bÀra bÄda kategorierna.
Problemet Àr att vi konsumenter blir allt mer krÀvande för varje dag som gÄr. Samtidigt som vi blir allt mer bekvÀma.
Vi vÀljer helt enkelt att handla pÄ de platser dÀr bilen kan parkeras ett stenkast bort. Som lÀngst. JodÄ, vi kanske sÀger att vi gÀrna kan gÄ en bit till bilen, att det bara Àr skönt att röra pÄ sig en smula.
Men vi vÀljer lika sjutton att handla dÀr vi i princip samtidigt har ögonkontakt med bilen. Och dÀr vi kan sköta flera inköp samtidigt, dÀr det Àr nÀra till allt, dÀr priserna Àr lÄga och utbudet stort.

Retar och glÀder
Ett sommartorg pÄ sommaren funkar hyggligt. Glass och fika och blommor och grönt.
Ett sommartorg pÄ hösten, vintern och vÄren funkar hyggligt? inte. Det Àr rena katastrofen.
Vimmerby behöver nya handelsomrÄden med nya butikskedjor och lockande utbud. Men Vimmerby behöver ocksÄ ett levande centrum.
För att centrum ska kÀnnas levande krÀvs det mÀnniskor i rörelse i princip dygnet runt.
PÄ 20-talet skapades det första köpcentrat. I USA förstÄs och fenomenet spred sig. I början var det bara dagligvaror som erbjöds men pÄ 50-talet hade de spridit sig över hela landet. Dessutom hade affÀrsutbudet spridit sig till att omfatta Àven detaljhandel.
I Sverige byggdes det första köpcentrat utanför Malmö 1962, sÀgs det. LÄgkonjunkturer och kraftigt höjda bensinpriser gjorde att utvecklingen hackade, men i slutet av 1980-talet och 1990-talet satte det ordentlig fart. Vi brukar sÀga att det idag finns ett drygt hundratal större köpcentrum utanför svenska stÀder.
Och ingenting ska nÄgonsin bli sig likt igen. Alla dessa köpcentrum retar oss. Och de glÀder oss.

Börjar luta över
Stora köpcentrum drar butikskedjor till sig och bidrar dÀrmed till sÄvÀl kundantal som upptagningsomrÄde. Dessutom skapar de arbetstillfÀllen och bidrar till befolkningutvecklingen.
Till en viss nivÄ bidrar de utöver detta till att öka köpkraften Àven för centrumhandeln. Men nÀr fina, mysiga butiker inne i centrum i ett försök att öka omsÀttningen börjar flytta ut till köpcentrumen, det Àr dÄ problemen börjar.
NÄgot börjar luta över.
Det Àr absolut inget fel pÄ loppisar och pizzerior. Men sÄ mÄnga kantstötta ickematchande glas och ostdrypande Margeritha finns inte att det rÀcker för att fylla centrum i exakt alla orter i exakt hela Sverige.
NÄgot mÄste göras. I Vimmerby specifikt, inleddes centrumproblemet pÄ 1980-talet i och med centrumförskjutningen. NÀr stora dragplÄster som EPA, jÀrnhandeln och systemet flyttade bort frÄn Storgatan. Det fortsatte nÀr andra publikmagneter som Ànnu ett varuhus och elektronikkedjor flyttade.
Men den riktiga huvudvÀrken kom nÀr kommunala politiker och tjÀnstemÀn plötsligt fick för sig att torgets utformning var nyckeln till framgÄng.
Samt att framgÄngen stavades "bilfritt".
NÀr de vÀnde sig till, inte konsumenter och fastighetsÀgare, eller butiksinnehavare - utan konstnÀrer, för en framtida torgutformning, dÄ blev det ett fullstÀndigt fiasko.
Okej, sjÀlva minnesmÀrket blev för all del bra.

Kort uppsÀgning
TyvÀrr Àr det sÄ att vackra förhoppningar och verklighet inte lirar bra ihop. Vi kan alla drömma om ett kontinentalt stortorg i Vimmerby, dÀr alla gÄr omkring och ler, och shoppar, dricker grönt te, och slickar pÄ PuckstÀnger pÄ löpande band.
Det hÄller inte. Följden har blivit, och kommer att bli, fortsatt allt fler tomma gator och fortsatt allt fler tomma butikslokaler. Problemen kan lindras tillfÀlligt med loppisar och Ànnu fler pizzerior pÄ hyreskontrakt med kort uppsÀgningstid, men det hÄller inte i lÀngden.
Carita Thörn, som nyligen beslutade sig för att slÄ igen sin butik 2 Systrars Butik pÄ Storgatan, sÀger att hon lidit allt mer av att tillgÀngligheten har försÀmrats. FörsÀljningsvolymerna har minskat i samma takt som parkeringsplatserna pÄ torget.

Tillsammans i konkurrens
Hon har Àven synpunkter pÄ att centrumhandelns öppettider inte synkroniserats med turisternas dagsvanor. NÀr turisterna varit pÄ ALV eller ute pÄ Björkbacken, eller vid Nossen, har butikerna varit öppna och halvtomma.
Och pÄ kvÀllarna nÀr turisterna i drivor vÀnt in till stan igen, har butikerna varit reglade. Och fullstÀndigt tomma.
Men detta Àr inte det vÀrsta, sÀger hon, det Àr att under icke turistsÀsong anvÀnds den stora parkeringsytan endast till för att husera 3-4 knallar, som kommer en dag i veckan. "Inte lustigt att folk Äker till nÄgot köpcentrum och handlar".
Men ingenting Àr kört. TÀnker vi bara lÄngsiktigt och har en tydlig plan sÄ finns alla chanser att Äter fÄ Vimmerby att bli en blomstrande handelsstad.
För att nÄ dit mÄste alla förstÄ att centrumhandeln behöver draghjÀlp av köpcentrum lite utanför. Och köpcentrumen lite utanför, behöver butiker i centrum för att locka till en helhetsupplevelse.
Extern- och centrumhandeln utvecklas tillsammans och i konkurrens. Samtidigt.
För att nÄ framgÄng mÄste alla var med pÄ samma bÄt; butiksÀgare, politiker, turistansvariga, fastighetsÀgare, poliser, krögare och hotellÀgare.

Huller om kuller
Vi mÄste analysera vad Vimmerby har som exempelvis Trosa har. Eller Vadstena, eller Visby, eller Söderköping. Eller GrÀnna. Vad det Àr som gör att Vimmerby sticker ut, som gör ett besök i Vimmerby minnesvÀrt. Som gör att mÀnniskor skapar sig ett nytt beroende, nÀmligen att fara till Vimmerby för att handla, och trivas och Àta.
Alla förutsÀttningar finns. Vimmerbys centrum Àr alldeles fantastiskt. Vi mÄste satsa pÄ kulturmiljöerna, inte presenningar och mÀrkliga piratskepp, vi mÄste satsa pÄ mysiga butiker, fantastiska utsmyckningar, uteserveringar, blommor och prakt, pÄ tillgÀnglighet. PÄ ett gytter av mÀnniskor, bilar, barn och kundvagnar.
PÄ kyrkor, kaféer och muséer.
PÄ husen, pÄ grÀnderna, innegÄrdarna, planken, pÄ kullerstenarna och vyerna. PÄ takmÄlningarna.
Allt i samklang. SÄ mÄnga som möjligt mÄste vara med pÄ noterna. NÄgon mÄste fÄ ansvar för att marknadsföra det som Àr unikt för Vimmerby. Förutom Astrid Lindgren förstÄs, som ju Àr en sjÀlvklarhet.
Vi har nÀmligen nÄgot som ingen, ingen annan stad har - vi har de fantastiska miljöer, som formade Astrids tankar och ord. Lyft fram detta.
Lyft fram tillgÀngligheten och lyssna pÄ sÄdana som Carita Thörn, som törs sÀga inte bara det som Àr politiskt korrekt, utan det som funkar i verkligheten.
Och sÀnk det förgrymmade piratskeppet i Krön. Ta med minigolfbanan pÄ samma resa. Och de konstgjorda gÀrsgÄrdarna.

Alf Wesik
LĂ€s mer om