Allt mer rimligt flytta länsgränsen ett par kommunlängder söderut

Den som gapar efter mycket, mister oftast hela stycket - eller hur det nu var. Jag tänker närmast på Anders Karlgren, han är moderat politiker och tillika ordförande i Jönköpings läns regionbildningskommitté. Han basar för en kommitté som inte bara vill att Jönköpings län i framtiden ska stå på helt egna ben, han vill även att Jönköpings län ska få regionnamnet "Småland".

Ledaren2012-12-18 07:56
Detta är en ledare.

Fräckt kan tyckas, att i tider när Norrland står på spel, när Skåne diskuterar att suga i sig även Blekinge och andra län, när massor av län slåss om Stockholms gunst och hela Västsverige samlas under en hatt - helt frankt se Jönköping som Sveriges medelpunkt och dessutom i något sorts modernt Dackeuppror kapa Sveriges kanske bästa varumärke, nämligen Småland.
Men som sagt, den som gapar...
När regeringens utredare Mats Sjöström presenterade sina tankar på en presskonferens på måndagen så blev det tuff läsning för Karlgren i Jönköping, den säger nämligen att Jönköping förlorar sin status som säte för länsstyrelsen och istället flyttas hela ledningen till Linköping. Jönköping kan på sin höjd få ett regionalt platskontor.
Det betyder även att Jönköping mister sin landshövding, som sedan i september 2010 heter Minoo Akhtarzand.

Småland större än så
Det ska dock noga poängteras att utredaren Mats Sjöstrand delat upp den framtida Sverige-uppdelningen i två halvor. Den första halvan som nu presenterades rör den statliga regionala förvaltningen. I den andra halvan ingår förutom länsstyrelserna, andra statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Trafikverket och Polisen.
I slutändan är det tänkt att de nuvarande 21 länsstyrelserna ska bli 11.
Utredaren vill alltså att Jönköping och Östergötland ska bilda en statlig regionalförvaltning med säte i Linköping. Som alla vet består dock Småland av mer än Jönköpings län.
Mats Sjöstrand föreslår att Kalmar län slås ihop med Kronobergs län och att huvudsäte för denna gruppering hamnar i Växjö. Det sker redan en utveckling i den riktningen rent praktiskt. Såväl polisen som länsstyrelsen finns redan rent administrativt i Växjö, vilket Kalmarföreträdarna inte är allt för glada åt.
Ja, och det kanske viktigaste beviset för lokaliseringen av den verkliga makten, är att växelfunktionen för dessa båda samhällsinrättningar ska finnas i Växjö.

Orättvis fördelning
Den andra halvan i ny Sverigeuppdelning rör de mer jordnära myndigheterna, som landstingen och kommunerna med flera, den som brukar kallas storregionfrågan. Jag har dock svårt att se att vi i framtiden kommer att få allt för stora avvikelser mellan den statliga uppdelningen och landstings-kommunuppdelningen. Det skulle i så fall förmodligen bli ännu rörigare än idag.
Just i den frågan har bland annat Vimmerby kommun och Västerviks kommun, anmält avvikande uppfattning, i dubbel bemärkelse. Alliansen i Vimmerby, såväl som ledande företrädare för Västervik, har länge tvingats se en orättvis och sned resursfördelning inom Kalmar län.
Vilket i klartext innebär att det bästa för de båda norra kommunerna, eventuellt även för Hultsfreds kommun, helt enkelt vore att länsgränsen flyttades söderut - vilket i en förlängning betyder att även den statliga uppdelningen som vi först berättade om, den med Jönköpings- och Östergötlands län som spelare, även skulle inkludera Vimmerby, Västervik och eventuellt Hultsfred.
Det vore rent förödande för dessa kommuner att praktiskt tillhöra olika regionala huvudorter vad gäller dels det statliga området, dels det kommunala och landstinget.

Allt mer rimligt
Jag deltog personligen i en informationsträff där statens utredare Mats Sjöstrand stod i Plenisalen i Vimmerby för ett antal år sedan och skissade på ett framtida Sverige med 5-8 storregioner. Med 1 miljon till 1,5 miljoner invånare i varje.
"Detta blir inget som helst problem", sa Sjöstrand, och vägrade inse att den här grundmurade, historiska och kulturella frågan skulle väcka någon som helst debatt.
Så fantastiskt aningslöst, att det är häpnadsväckande.
Man gör inte en smålänning till östgöte över en natt, och man gör inte ostraffat en smålänning till skåning, vilket också diskuteras.
Det står ändå helt klart att den styvmoderliga behandling som Vimmerby och Västerviks kommuner tvingas åse inom såväl statliga som landstings- och länsfrågor, verkligen gör att norrkommunernas önskan att fly Kalmar län, ter sig allt mer rimlig för varje dag som går.
Den nya tidsplanen säger att den nya statliga uppdelningen kan bli verklighet redan 2015 och landstings-kommunindelningen år 2019. Den här frågan kan inte ytterligare förhalas, nu måste den upp till ytan, hur besvärlig den är.

Alf Wesik